Influenssa-aalto jäänee normaaliksi

Syksyn influenssa-aalto jää arvioiden mukaan tavanomaiseksi. Rokotukset on jo aloitettu ja Kansanterveyslaitokselta on lähtenyt rokotetta 600000 yksikköä eri puolille Suomea.

Jokasyksyiset influenssarokotukset ovat alkaneet ja jokavuotinen influenssaepidemia tekee taas tuloaan. Laboratorionjohtaja Reijo Pyhälä Kansanterveyslaitokselta arvioi, että ensi talven epidemiasta ei ole tulossa keskimääräistä suurempaa. Pohjoisen talviepidemian laajuutta voi arvioida tarkastelemalla influenssa-aaltoa eteläisen pallonpuoliskon talvella.

-Erityisesti pyrimme selvittämään, tapahtuuko viruksessa sellaista rakenteellista muutosta, että se merkitsisi tavanomaista suuremman epidemian uhkaa. Sellaista voimakasta muuntumista ei ole tapahtunut, Pyhälä toteaa. -Mutta miten sitten käy, nähdään varsinaisesti vasta talvella. Pyhälän mukaan tällä hetkellä on todettu vasta yksittäistapauksia Suomessa ja eri puolilla Eurooppaa.

Influenssavirus kiertää maapalloa ympäri vuoden, sillä se viihtyy talvisessa ilmastossa. Suomessa tyypillinen influenssaepidemia puhkeaa joulu-maaliskuussa. -Hyvin harvoin influenssahuippu todetaan jo joulukuussa, mutta kovin tarkkaan ei pystytä ennakoimaan mihin huippu kulloinkin osuu.

"Rokotusohjelma vieläkin kattavammaksi"

Influenssarokotukset on jo aloitettu ja Kansanterveyslaitokselta on lähtenyt rokotetta 600000 yksikköä eri puolille Suomea. Pyhälä arvioi, että rokotukset voidaan käydä läpi normaalin rokotussyksyn tahdilla. Maksuttomaan rokotukseen ovat oikeutettuja kaikki 65 vuotta täyttäneet terveydentilasta riippumatta. Rokotuksin pyritään ehkäisemään sairaalahoitoa ja jopa pitkäaikaiseen laitoshoitoon joutumista.

Tapani Kuronen Kansanterveyslaitokselta arvioi, että Suomen rokotusohjelma ei ole vielä kyllin kattava. -Mielestämme 800000 olisi hyvä tavoite, jolloin 80 prosenttia riskiryhmästä saadaan rokotettua. Kurosen mukaan esimerkiksi Hollannissa järjestetään rokotuksia niin kattavasti.

Influenssa on nuhakuumetta vakavampi tauti erityisesti ikäihmisillä. Tauti kehittyy hyvin nopeasti ja fyysinen rasitus saattaa vaikeuttaa tautia. Rokotuksen lisäksi vastustuskyvyn voi hankkia ainoastaan potemalla tautia.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat