Inflaatiokierre Aasian maiden uusi uhka

Inflaation kiihtymisestä on tullut uusi uhka Aasian kriisimaiden talouksille. Asiantuntijoiden mukaan inflaation nousu on luonnollinen seuraus valuuttaromahduksesta, mutta joissakin maissa hinnat ovat nousseet huolestuttavaa vauhtia.

Kolme Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n hoteisiin joutunutta Aasian tiikeritaloutta julkaisi alkuviikosta tietoja helmikuun kuluttajahinnoistaan. Tilastojen mukaan inflaatio vuositasolla oli helmikuussa Thaimaassa 8,9 prosenttia, kun se vastaavana aikana viime vuonna oli 8,6 prosenttia. Etelä-Koreassa inflaatio oli noussut viime vuoden 8,3 prosentista 9,6:een ja Indonesiassa 18,1:stä 31,7:ään.

Luvut ovat karkeasti ottaen kääntäen verrannollisia valuutan arvon laskuun. Thaimaan bahtin arvo on heinäkuun jälkeen pudonnut dollaria vastaan 40 prosenttia, Etelä-Korean won 42 prosenttia ja Indonesian rupiah 70 prosenttia.

Filippiinien, Malesian, Taiwanin ja Singaporen valuuttojen arvot ovat pudonneet vähemmän. Näiden maiden helmikuun inflaatioluvut eivät ole vielä tiedossa.

Indonesia erityisen altis

Standard Chartered -pankin Singaporessa toimivan ekonomistin Andrew Fungin mukaan inflaation kiihtyminen riippuu pitkälti siitä, kuinka riippuvainen maa on tuonnista.

Erityisen altis hintojen kohoamiselle on Indonesia. Talouskurimuksen lisäksi maata vaivaavat El Nino -ilmiöstä johtuva kuivuus ja laajojen metsäpalojen aiheuttamat tuhot. Ne muodostavat vakavan haitan Indonesian maataloudelle, ja maa joutuu tuomaan myös elintarvikkeita.

Asiantuntijoiden mukaan Indonesia saattaa ajautua kriisin vuoksi ns. hyperinflaatioon, jossa kuluttajahinnat nousevat 40-50 prosentin kuukausivauhtia. Hintojen nopea nousu saatetaan myös ryhtyä sisällyttämään liikesopimuksiin. -Jos tällainen taso sisällytetään sopimuksiin, inflaatio voi kiihtyä satoihin prosentteihin. Indonesia on täynnä liikemiehiä, jotka haluavat käyttää tätä hyväkseen, ja kiinteäpalkkaiset ihmiset kärsivät nahoissaan, varoitti singaporelainen analyytikko Daniel Lian.

Indonesian arvioidaan joutuvan tänä vuonna tuomaan ennätysmäiset viisi miljoonaa tonnia riisiä väestönsä ruokkimiseksi ja varmistaakseen yhteiskunnallisen vakauden. Riisin tuonti ei ole noussut näin suureksi sitten Indonesian itsenäistymisen vuonna 1945. Indonesian riisintuotanto laski viime vuonna 3,62 prosenttia edellisvuodesta 49,25 miljoonaan tonniin. Maatalousministeriön edustaja Syarifuddin Karama arvioi tämän vuoden sadon olevan 48-49 miljoonaa tonnia. Riisin keskeistä asemaa Indonesian poliittisessa tasapainossa kuvaa se, että riisi jätettiin ainoana hyödykkeenä hallituksen hintavalvontaan Indonesian sopiessa IMF:n kanssa yli 40 miljardin dollarin rahoituspaktista. Asiantuntijoiden mukaan muissa Aasian maissa ei todennäköisesti ole hyperinflaation vaaraa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat