Mainos

Inflaatio kiihtyy yhä

Bensiinin ja asumisen kallistuminen on kiihdyttänyt yhä inflaatiota. Kuluttajahinnat olivat marraskuussa 1,6 prosenttia korkeammat kuin vuotta aiemmin. Kuluttajahintoja nostivat eniten bensiinin ja polttoöljyn kallistuminen sekä asuntojen hintojen ja vuokrien kohoaminen. Inflaatio hillitsi puolestaan asuntolainojen korkojen lasku. Myös valmismatkat sekä hedelmät ja vihannekset halpenivat.

Pankin lainatiski

Kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio oli Tilastokeskuksen mukaan marraskuussa 1,6 prosenttia. Inflaatio nopeutui lokakuusta, jolloin se oli 1,3. Inflaatiota ylläpitivät edelleen bensiinin ja kevyen polttoöljyn kallistuminen sekä asuntojen hintojen ja vuokrien nousu. Bensiinin kallistumisen vaikutus inflaatioon oli marraskuussa 0,6 prosenttiyksikköä. Asuntojen hintojen nousu vaikutti 0,3 prosenttiyksikköä.

Kuluttajahintojen nousua hillitsi eniten asuntolainojen korkojen lasku. Kuluttajahinnat pysyivät keskimäärin ennallaan lokakuusta marraskuuhun. Bensiini ja kevyt polttoöljy kallistuivat, mutta valmismatkojen ja hedelmien hinnat halpenivat. Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan EU-maiden inflaatio oli lokakuussa 1,3 prosenttia. Inflaatio nopeutui syyskuusta, jolloin se oli 1,2 prosenttia.

Emu-maissa kuluttajahinnat nousivat vuodessa 1,4 prosenttia. Inflaatio oli nopeinta Irlannissa, jossa hinnat nousivat viime vuoden lokakuusta tämän vuoden lokakuuhun 2,8 prosenttia. Hinnat nousivat hitaimmin Ranskassa ja Itävallassa, 0,8 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli lokakuussa 1,6 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.