Inflaatio huolestuttaa jo Suomessa

Suomessa inflaatio on jo kolme prosenttia, mikä on selkeästi enemmän kuin euroalueella keskimäärin. Hintoja nostavat erityisesti energian ja ruuan kallistuminen sekä hallituksen veronkorotukset. Talouden asiantuntijat varoittavat, että hintojen nousun kiihtyminen ei saa johtaa liian suuriin palkankorotuksiin.

Suuri lihatalo HKScan kertoi tänään vaisusta tuloksestaan. Yhtiön johto pyrkii puskemaan jatkossa läpi isompia hintojen korotuksia.

- Kustannuspaineet ovat jokapäiväiset tällä hetkellä. Myös kuluttajahintojen korotuspaineet ovat päivänselvät ja niitä tullaan myös tekemään, sanoo HKScanin toimitusjohtaja Matti Perkonoja.

Lihan hintaa nostaa erityisesti kallis rehu, mutta muitakin syitä alkaa löytyä.

- Inflatorinen paine työpalkkojen, energian ja muiden osalta on valitettava tosiasia tällä hetkellä, Perkonoja valittelee.

Inflaatio kiihtyi tammikuussa jo kolmeen prosenttiin. Hinnat nousevat nyt Suomessa nopeampaa tahtia kuin euroalueella keskimäärin. Vuodenvaihteessa hallitus korotti sähkö- ja makeisveroja.

- Kyllä se kolmen prosentin inflaatio on aika kova ja yli Euroopan Keskuspankin tavoitteiden. Mutta täytyy huomata, että ainakin kolmasosa Suomen inflaatiosta on päätösperäistä, eli Suomen kulutusveroja on kiristetty, sanoo Pellervon Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm.

Asiantuntijat varoittavat palkankorotuksista

Talousasiantuntijat varoittavat, että hintojen nousu ei saa johtaa ylisuuriin palkankorotuksiin. Etelärannan työnantajien palkka-ankkuri nousi jo hieman, kun kunta-ala sai kahden prosentin korotukset. Parhaillaan palkoista väännetään kemiassa ja rakennusalalla.

- Koska me tiedämme, että yleinenkin arvonlisävero saattaa nousta, sitä ei saisi ulosmitata palkankorotuksina. Muuten on uhkana, että palkkainflaatiokierre jatkuu. Se vaarantaa Suomen talouskehityksen.

Palkkamalttia voi olla vaikea pitää, kun johtajilla on ollut viime aikoina erilainen meininki, myös valtion omistamissa yhtiöissä. Outokummusta eilen potkut saanut Juha Rantanen kuittaa lähes 2 miljoonan euron erokorvaukset.

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 18.2.2011)

Lue myös:

    Uusimmat