Mainos

Inflaatio hidastunut hieman

Kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio oli lokakuussa 4,1 prosenttia.

Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan inflaatio hidastui lokakuussa hieman, sillä syyskuussa se oli 4,2 prosenttia. Eniten inflaatioon vaikutti yhä polttonesteiden kallistuminen. Bensiinin ja kevyen polttoöljyn suora vaikutus inflaatioon oli lokakuussa yhteensä 1,1 prosenttiyksikköä.

Korkojen nousu vaikutti inflaatioon 0,8 prosenttiyksikköä ja elintarvikkeiden kallistuminen 0,2 prosenttiyksikköä. Myös vuokrat sekä asuntojen hinnat nousivat viime vuodesta. Inflaatiota hillitsi hieman

käytettyjen autojen, matkapuhelimien sekä sähkön halpeneminen. Kuukausitasolla syyskuusta lokakuuhun kuluttajahinnat nousivat 0,1 prosenttia.

Kuukausinousu selittyy suurimmaksi osaksi korkojen noususta sekä valmismatkojen kallistumisesta. Bensiini taas halpeni syyskuusta lokakuuhun. EMU-maiden inflaatio oli yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan oli syyskuussa 2,8 prosenttia. Inflaatio nopeutui, sillä elokuussa se oli 2,3 prosenttia.

Nopeinta inflaatio oli Irlannissa, 6,0 prosenttia ja hitainta Itävallassa, 2,2 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli syyskuussa 3,4 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.