Indy 500:n lähtöruudukossa kosolti naisenergiaa

Sunnuntaina Yhdysvaltain Indianapolisin Motor Speedwaylla ajettavan rata-autoilun Indy 500 -kilpailun voitosta kamppailee kolme naiskuljettajaa.

Suurimman huomion varikkoalueella kerää huhtikuussa Japanissa ensimmäisenä naisena IndyCar-sarjan kilpailun voittanut Danica Patrick. Andretti Green -tallin Patrickin esikoisvoitto tuli vasta 50:nnellä yrittämällä, mutta onnenkantamoisesta ei ykkössijassa ollut kyse.

Kolme vuotta sitten Patrick oli jo voittaa tulokkaana Indy 500 -ajon, mutta joutui silloin antamaan lopussa periksi kolmelle autokunnalle ja jäi neljänneksi. Tänä vuonna Patrick ajaa Andrettin nimekkäässä tallissa kilpailukykyisellä autolla ja on suosikki siinä missä kuka tahansa.

Patrick lähtee ovaaliradalla ajettavaan sunnuntain kilpailuun kakkosrivistä, korkeimmalla lähtönumerolla isäntämaan kuljettajista.

- Ymmärrän, että voittoni oli historiallinen. Se oli jotain mitä olen aina halunnut saavuttaa. Voittoni puhuttelee naisia ja kaikkia niitä, jotka pyrkivät murtamaan enakkoluuloja. Siksi tapahtunut on paljon suurempi asia kuin yksittäinen voitto IndyCarissa tai urheilussa ylipäätään, Patrick kertoi toimittajille perjantaina.

Yhdysvaltalaiset on viime aikoina sysätty omassa kotisarjassaan IndyCarissa sivuraiteille. Sunnuntain kilpailun 33 ajajasta peräti 20 tulee maan rajojen ulkopuolelta. Voitto Indy 500 -kisassa nostaisi jo nyt mittavaa suosiota nauttivan Patrickin epäilemättä kotimaansa suurimpien urheilusankarien rinnalle.

Koppiautojen Nascar on tällä erää suosiossa paljon edellä IndyCar-formuloita, mutta formulaväki toivoo tilanteen muuttuvan Patrickin ansiosta.

Patrickin ohella median huomiosta ison osan kahmaisee venezuelalainen Milka Duno. Kahtena kautena Yhdysvaltain korkeimmassa rata-autoluokassa ajanut 36-vuotias Dreyer & Reinbold -tallin Duno ei kuitenkaan toistaiseksi ole saavuttanut suuria kilparadoilla.

Viime vuonna Indy 500:ssä sijalle 31 ajaneen Dunon suurin meriitti autourheilun saralta on korkein naisen ajama sijoitus Daytonan 24 tunnin kisassa, jossa venezuelalainen kaasutteli vuonna 2007 joukkueineen toiseksi.

Dunon saama huomio selittyy pikemminkin hänen moottoriurheilijalle epätavallisella taustallaan. Akateemisia loppututkintoja suorittanut kuski työskenteli ennen rata-autouraansa mallina ja aloitti kilpailemisen vasta 24-vuotiaana.

Sunnuntain kilpailusta on tuskin odotettavissa suuria, sillä venezuelalainen starttaa yhdeksännestä rivistä sijalta 27.

Kisan kolmas nainen on nimeään kantavan tallin Sarah Fisher. 19-vuotiaana vuonna 2000 Indy 500 -kilpailussa debytoinut Fisher on urallaan laittanut uusiksi useita naiskuljettajien ennätyksiä, mutta osakilpailuvoittoon eivät hänen rahkeensa ole toistaiseksi riittäneet.

Kahdeksannesta rivistä lähtevä Fisher nousee sunnuntaina Lyn St. Jamesin rinnalle kärkeen naiskuskien Indy 500 -starteissa. Fisher on tuolloin ollut mukana seitsemässä kisassa.

Satojen tuhansien katsojien edessä ajettavan 500 mailin kilpailun eturivistä ampaisevat matkaan Uuden-Seelannin Scott Dixon, Ison-Britannian Dan Wheldon ja Australian Ryan Briscoe.

Viime vuonna ovaalikisan voiton korjasi Andretti Green -tallin brittikuljettaja Dario Franchitti.

(MTV3-Reuters-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja