Mainos

Indonesiassa tulivuori surmasi kymmeniä yön aikana

Indonesiassa, Jaavalla, tulivuorenpurkaus on surmannut yön aikana useita ihmisiä.

Sairaalalähteiden mukaan ainakin 54 ihmistä on menehtynyt aamun tunteina voimistuneen purkauksen jälkeen. Viimeisin purkaus poltti vuorenrinteiltä kyliä jopa 18 kilometrin säteeltä. Lisäksi kymmeniä ihmisiä on tuotu tai tuodaan parhaillaan sairaalahoitoon. Osa on saanut pahoja palovammoja.

Uhriluvun odotetaan nousevan, sillä uhrien etsinnät ja eloonjääneiden evakuoinnit ovat vielä kesken.

Paikallinen Metro TV on näyttänyt kuvaa, jossa tulivuoren rinteiden asukkaat pakenevat tuhkaan peittyneillä autoillaan ja moottoripyörillään alas vuoren juurelle.

Reilu viikko sitten alkanut purkaus on vaatinut tähän mennessä yli 80 kuolonuhria. Hätäsuojissa on tällä hetkellä yli 100 000 ihmistä.

Indonesian hallitus on laajentanut jälleen vaaravyöhykettä tulivuoren ympäristössä ja määrännyt lisää evakuointeja.

Jaavalla sijaitseva Merapi on yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista. Se on purkautunut sykäyksittäin viime päivien aikana, mutta nyt tutkijat katsovat purkauksen selvästi voimistuneen.

Suurin kauhuskenaario on laavaa syöksevän kraatterin mahdollinen romahtaminen, jonka seurauksena tuhat asteinen purkauspilvi syöksyisi yli sadan kilometrin tuntinopeudella alas vuorenrinnettä. Niin kutsuttu pyroklastinen tuhkapilvi sisältää tuhkaa, sulaa laavaa sekä tulivuoren purkauskaasuja. Sen alta pakeneminen on käytännössä mahdotonta.

(MTV3-AFP-AP)

Katso Cyrila Cibulkan juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.