Mainos

Indonesian valioyksikköä syytetään kidutuksesta

Yhdysvallat epäilee kouluttamaansa indonesialaista Kopassus-valioyksikköä toisinajattelijoiden sieppauksesta ja kidutuksesta, kertoi sanomalehti Washington Post tänään.

Yksikköä komensi maaliskuuhun saakka presidentti Suharton 47-vuotias vävy kenraaliluutnantti Prabowo Subianto. Suharto nimitti helmikuussa Prabowon myös asevoimien pääiskujoukkojen, 17 000 miehen vahvuisen Kostradin eli strategisen reservin, komentajaksi samalla kun hän ylensi vävynsä kenraaliluutnantiksi.

Indonesian uutistoimisto Antara kertoi aamulla, että Indonesian asevoimien komentaja kenraali Wiranto on erottanut Prabowon Kostradin johdosta ja nimittänyt hänet sotakoulun johtajaksi Bandungiin Länsi-Jaavaan. Kostradin uudeksi komentajaksi nimitettiin kenraalimajuri Johnny Lumintang.

Amerikkalaislähteiden mukaan Wiranto on syyttänyt kilpailijaansa Prabowoa siitä, että tämä oli käskenyt sotilaita tulittamaan mieltään osoittavia opiskelijoita kaksi viikko sitten. Wiranton mukaan Prabowo oli myös aiempien katoamisten takana.

Yhdysvaltain Jakartan-suurlähettiläs Roy Stapleton tapasi Prabowon pian sen jälkeen kun johtavia poliittisia aktivisteja alkoi helmikuussa kadota. Suurlähettiläs ilmaisi suuttumuksensa katoamisten vuoksi ja pyysi Prabowoa huolehtimaan siitä, että toisinajattelijat vapautetaan.

Prabowo kiisti joukkojensa sekaantumisen katoamisiin, mutta seuraavina viikkoina vapautettiin neljä toisinajattelijaa ja useita muita siirrettiin Jakartan poliisivankilaan, jossa he ovat edelleen.

Yhdysvallat on riippumattomien lähteiden antamien tietojen perusteella vakuuttunut Kopassus-yksikön osuudesta ja harkitsee suhteiden katkaisemista yksikköön, kertoi Washington Post.

Kopassusin mahdollinen sekaantuminen saattaa osoittautua kiusalliseksi Yhdysvaltain asevoimille, joka on vaalinut suhteitaan yksikköön yhteisten sotaharjoitusten ja korkeiden upseerien vierailujen kautta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.