Mainos

Indonesian turvallisuusjoukot käyttivät voimaa

Indonesian turvallisuusjoukot ovat ampuneet varoituslaukauksia ja kyynelkaasua sekä käyttäneet vesitykkejä tuhansia mielenosoittajia vastaan maan parlamenttirakennuksen ulkopuolella. Pääosa Indonesian pääkaupungissa Jakartassa toista päivää marssineista mielenosoittajista oli opiskelijoita.

Satoja poliiseja oli komennettu valvomaan marssia, kun pääkaupungin alueella mieltään osoittaneet opiskelijat työntyivät poliisivartioiden läpi yrittäessään päästä parlamentin luo. Indonesialaiset joukot ampuivat useita varoituslaukauksia pysäyttääkseen mielenosoittajat noin kilometrin etäisyydelle parlamentista.

Paikalla olleiden mukaan poliisit ampuivat laukauksia myös suoraan väkijoukkoa kohti. Vahingoista ei toistaiseksi ollut tietoa. Keskiviikkona mellakoissa loukkaantui ainakin 14 ihmistä. Aiemmin torstaina erillinen opiskelijoiden bussisaattue pääsi etenemään muutaman sadan metrin päähän parlamenttirakennuksesta. Busseja oli viitisenkymmentä ja niissä oli noin 2500 opiskelijaa.

Mielenosoittajat yrittivät jo keskiviikkona marssia Indonesian parlamenttirakennuksen edustalle. Poliisijoukot pysäyttivät kuitenkin marssijat ennen näiden tuloa parlamentin lähelle. Indonesian parlamentti, kansan neuvoa-antava kokous, on ollut koolla tiistaista lähtien erityisistunnossa. Käsiteltävänä on presidentti Jusuf Habibien poliittinen uudistussuunnitelma. Opiskelijoiden mielestä parlamentti ei halua todellisia poliittisia uudistuksia. Parlamentti on opiskelijamielenosoittajien mukaan samojen ihmisten käsissä, jotka johtivat maata jo Suharton valtakaudella. Suharto joutui eroamaan viime keväänä laajojen mielenosoitusten jälkeen.

Vaalit aikaisintaan heinäkuussa

Indonesian hallitus ei pidä parlamenttivaalien järjestämistä mahdollisena ennen heinäkuuta, kertoi hallitsevan Golkar-puolueen edustaja torstaina. Hallitus on aiemmin kertonut, että vaalit pidettäisiin toukokuussa. Virallisen vaaliaikataulun mukaan parlamenttivaalit pidettäisiin vasta vuonna 2002, mutta parlamentin on määrä siirtää vaalien ajankohta virallisestikin ensi vuoteen. Presidentinvaalien ajankohdaksi parlamentissa sovitaan ennakkotietojen mukaan myös ensi vuosi.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.