Mainos

Indonesian tsunamivaroitusjärjestelmää oli sabotoitu

Indonesian viranomaisten mukaan maanjäristyksen aiheuttamasta tsunamista varoittava järjestelmä ei toiminut Sumatran edustalla, koska se oli joutunut ilkivallan kohteeksi.

Varoitusjärjestelmän teknologiasta vastaavan viranomaisen mukaan kahta tsunamia mittaavista poijuista oli sabotoitu, eivätkä ne olleet sen takia toiminnassa tsunamin aikana, kertoo BBC. Richterin asteikolla 7,7 maanjäristyksen aiheuttamasta kolmimetrisestä hyökyaallosta selvinneet ovat kertoneet, ettei tsunamivaroitusta annettu.

- Emme sano, että järjestelmä olisi ollut tapahtumahetkellä rikki, mutta se oli joutunut sabotaasin kohteeksi ja laitteet ovat erittäin kalliita. Jokainen poiju maksaa meillä viisi miljardia rupiahia (yli 400 000 euroa), sanoo teknologiasta vastaavan osaston Ridwan Jamaluddin.

"Mitään varoitusta ei kuulunut"

Indonesian tsunamivaroitusjärjestelmä on kolmiosainen. Merenpohjassa olevat anturit mittaavat merenpohjan liikkeitä ja lähettävät niistä tiedon poijuihin meren pinnalle, jotka mittaavat myös merenpinnan korkeuden vaihtelua. Poijut puolestaan lähettävät satelliittisignaalin maalle, jossa oleva asema varoittaa lähestyvästä tsunamista varoitusäänellä.

Pahiten tsunamista kärsineellä Mentawain saariryhmällä varoitusta ei kuitenkaan kuulunut.

- Mitään varoitussireeniä ei kuulunut. Meidän satamassamme on tsunamivaroitusjärjestelmä, mutta se on rikki, kertoo Sikakapin kylässä asuva Ferdinand Salamanang.

Indonesia otti käyttöön uuden varoitusjärjestelmän kaksi vuotta sitten, tarkoituksena kyetä paremmin varoittamaan rannikkoseutujen ihmisiä hyökyaalloista.

Lue BBC:n uutinentäältä

Lue myös:

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.