Indonesian tsunami: Puissa lojuu romua kolmen metrin korkeudessa

Indonesiassa pelastustyöntekijät ovat viimein päässeet Sumatran edustan saarille, missä tsunami aiheutti alkuviikosta valtavat tuhot. Saarilla on jouduttu odottamaan päiväkausia apua, sillä huono sää ja kova merenkäynti estivät pelastustyöntekijöiden pääsyn katastrofialueelle aikaisemmin.

Pelastusryhmiä odotti Mentavain saarilla järkyttävä näky. Rannoilla ja teillä lojui kasoittain turvonneita ruumiita ja jäänteitä tuhoutuneista asunnoista. Tsunami huuhtoi saarilla mukanaan kokonaisia kyliä.

Yksi totaalisen tuhon kokeneista paikoista oli Pagain saaren suosittu surffauslomakohde.

- Täällä lojuu tavaraa puissa kahden, kolmen metrin korkeudessa. Se kertoo, miten korkealle aallot ovat iskeneet, sanoo Tom Plummer avustusjärjestö SurfAid Internationalista.

Pohjois-Pagaissa 20-vuotias äiti Chandra etsi epätoivoisesti puolivuotiasta poikaansa, jota hän ei ole nähnyt katastrofin jälkeen.

- Tiedän, että hän on kuollut, mutta rukoilen yhä, että löytäisin hänet hengissä. Olen niin väsynyt. En ole syönyt mitään kahteen päivään, sanoi Chandra uutistoimisto AFP:lle.

Chandra menetti katastrofissa myös aviomiehensä, jonka ruumiin hänen naapurinsa olivat löytäneet hiljattain.

Viranomaiset arvioivat, että tsunamin vaatimien kuolonuhrien määrä tulee nousemaan yli viiden sadan. Useita satoja ihmisiä on yhä kateissa - heistä suurimman osan uskotaan huuhtoutuneen aaltojen mukana kauas merelle.

Viranomaisten mukaan Sumatran edustan tsunamivaroitusjärjestelmä ei toiminut onnettomuushetkellä. Syyksi epäiillään sitä, ettei järjestelmää ole huollettu lainkaan viimeisten kuukausien aikana

Miljoonia dollareita maksanut järjestelmä rakennettiin vuoden 2004 massiivisen tsunamin jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat