Mainos

Indonesian presidentti vierailulla Itä-Timorissa

Indonesian presidentti Suharto teki tänään lyhyen vierailun Itä-Timorin pääkaupunkiin Diliin. Presidentti Suharto ei onnitellut Nobelin tämänvuotista rauhanpalkinnon saajaa piispa Carlos Beloa, vaikka tapasikin tämän matkansa aikana.

Presidentti Suharton vierailu tuli vain joitakin päiviä sen jälkeen, kun Norjan Nobel-komitea ilmoitti myöntävänsä rauhanpalkinnon kahdelle Itä-Timorin ihmisoikeustaistelijalle, piispa Belolle sekä Jose Ramos-Hortalle. Belo on taistellut vuosia Indonesian miehitystä vastaan Itä-Timorissa.

Suharton matkan tarkoituksena oli vihkiä eräitä kehityshankkeita sekä 27 metriä korkea Jeesuksen patsas, joka on herättänyt kiistaa Itä-Timorissa. Piispa Belon mukaan patsas päätettiin rakentaa kysymättä mitään roomalaiskatolisilta, joita suurin osa alueen asukkaista on.

Belo osallistui presidentin kanssa lyhyeen helikopterilentoon kaupungin yllä. Piispan mukaan Suharto kysyi häneltä matkan aikana mm. katolisten kirkkojen lukumäärästä Itä-Timorissa, mutta ei maininnut palkintoa eikä onnitellut sen johdosta. Belo kertoi olevansa yllättynyt presidentin käytöksestä.
-Olen yllättynyt siitä, että minua onnittelevat ulkomaalaiset eivätkä indonesialaiset vaikka tämä palkinto annettiin rauhan puolesta, hän sanoi.

Indonesialaiset joukot miehittivät Itä-Timorin vuonna 1975 ja liittivät sen itseensä vuotta myöhemmin. YK ei ole tunnustanut Indonesian oikeutta alueeseen. Ennen helikopterilentoa presidentti Suharto kätteli kahdesti piispaa Dilissä pidetyssä tilaisuudessa puhumatta kuitenkaan hänen kanssaan.

Toinen rauhanpalkinnon saaja, ulkomailla toimiva itsenäisyysaktivisti Jose Ramos-Horta tuomitsi Sydneyssä Suharton vierailun julkisuustemppuna. Hänen mukaansa itätimorilaiset eivät tarvitse Indonesialta apua Jeesuksen patsaiden rakentamiseen. Patsaan korkeus viittaa Indonesian 27 maakuntaan, joihin näin lasketaan kuuluvaksi myös Itä-Timor.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.