Mainos

Indonesian presidentiltä eivät vaikeudet lopu

Indonesian presidentin Abdurrahman Wahidin vaikeudet näyttävät vain kasvavan, kun Molukkien saariryhmän pääkaupungissa Ambonissa puhkesi uusia väkivaltaisuuksia muslimien ja kristittyjen kesken. Lisäksi presidentin murheena on hallituksen toimintaa jäytävä lahjusskandaali.

Abdurrahman Wahid

Poliisin mukaan yhteenotoissa on kuollut kolmisenkymmentä ihmistä ja satoja on loukkaantunut. Muslimien ja kristittyjen väkivaltaisuudet alkoivat jo vuoden alussa ja pahimmat mellakat olivat heti alkuvuodesta. Tuolloin sadat ihmiset saivat surmansa. Tuhannet muut ovat paenneet väkivaltaisuuksia muualle.

Ambonin selkkauksen lisäksi Wahidilla on käsissään Indonesiasta irti pyrkivä Aceh, jossa on viime aikoina vaadittu yhä kovaäänisemmin itsenäisyyttä. Tarkkailijoiden mukaan Indonesia saattaa hajota kokonaan, jos Acehille annetaan itsenäisyys. Wahid on luvannut Acehille kansanäänestystä, mutta se ei koskisi maakunnan itsenäistymistä Indonesiasta.

Varapresidentti Megawati Sukarnoputri lisäsi sekaannusta japanilaisen Mainichi Shimbun -lehden haastattelussa korostamalla, että päätös Acehin tulevaisuudesta pitäisi alistaa koko kansalle. Acehilaiset sen sijaan ovat vaatineet, että he saavat itse päättää asiasta kansanäänestyksellä. Wahidia on jo ehditty syyttää myös siitä, että hän on ollut suurimman osan kuukauden kestäneestä presidenttikaudestaan vierailuilla ulkomailla. Tänään parlamentin puhemies Amien Rais kehotti Wahidia perumaan tulevat ulkomaanmatkansa ja keskittymään ratkaisemaan sisäpoliittisia ongelmia. Wahidia on myös vaadittu käymään Acehissa ja keskustelemaan siellä olevien osapuolten kanssa maakunnan tulevaisuudesta. Wahid lupasikin vierailla siellä heti ensi viikon jälkeen.

Myös Indonesian hallitusrintamalla kiehuu. Kaikkiaan kolmea ministeriä epäillään korruptiosta ja heidän toimiaan on ryhdytty tutkimaan. Tänään hallituksesta erosi hyvinvointiministeri Hamzah Haz, jota on syytetty lahjusten vastaanottamisesta entiseltä presidentiltä B. J. Habibielta. Lahjuksilla oli tarkoitus rahoittaa Hazin PPP-puolueen vaalikampanja ennen kesäkuun vaaleja. PPP saikin kolmanneksi eniten kansanedustajia Indonesian parlamenttiin. Haz on torjunut syytökset. Wahid on todennut, ettei ministerin eroaminen liity mitenkään korruptioepäilyihin. (STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.