Mainos

Indonesian armeija Itä-Timorin väkivaltaisuuksien takana

Indonesian armeija on huippusalaisen selvitystyön mukaan syyllinen Itä-Timorin reilun vuoden takaisiin väkivaltaisuuksiin.

Australilaisen The Sydney Morning Herald -lehden mukaan selonteossa kerrotaan yksityiskohtaisesti, kuinka asevoimat ja poliisi kouluttivat, maksoivat, aseistivat ja toisinaan asuttivat ja kuljettivat puolisotilaallisia ryhmiä. Ryhmät puolestaan olivat läheisessä yhteistyössä asevoimien ja poliisin kanssa saadakseen kiinni, kiduttaakseen ja surmatakseen itsenäistymisen kannattajia.

Selontekoa varten tutkittiin mm. Liquican kylän joukkomurhaa, jossa ainakin 50 siviiliä teurastettiin kirkkoon. Tappamisesta vastasivat puolisotilaalliset ryhmät, mutta poliisi katseli sitä sivusta puuttumatta tapahtumiin. Sotilaat auttoivat myöhemmin ruumiiden piilottamisessa.

Selonteon on laatinut Indonesian syyttäjäviranomaisten koolle kutsuma ihmisoikeusrikkomuksia tutkiva komitea. Siinä nimetään 32 asevoimien ja poliisin edustajaa sekä siviilivirkamiehiä ja puolisotilaallisten ryhmien jäseniä epäiltynä rikoksista ihmisyyttä vastaan. Epäiltyjen joukossa ei kuitenkaan mainita Indonesian entistä asevoimien komentajaa ja puolustusministeriä kenraali Wirantoa, mutta selonteon mukaan hän tiesi useista ihmisoikeusloukkauksista.

Itä-Timorin itsenäisyysäänestykseen liittyneissä väkivaltaisuuksissa sai surmansa sadat ihmiset.
(STT-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.