Mainos

Indonesia vetää joukkonsa Acehin maakunnasta

Ihmissoikeusloukkauksista syytetty Indonesian armeija on päättänyt vetää taistelujoukkonsa Acehin maakunnasta. Päätöksestä ilmoitti tänään armeijan komentaja kenraali Wiranto tarkastusmatkallaan Acehin maakunnassa Pohjois-Sumatrassa. Wiranto pyysi samalla anteeksi sotilaiden siviiliväestölle aiheuttamia kärsimyksiä.

Sekä Acehin kuvernööri että parlamentin selvitysryhmä vaativat viime viikolla sotilasoperaatioiden lopettamista Acehissa. Indonesian parlamentin varapuhemies kenraaliluutnantti Hari Subarno myönsi kuluneella viikolla, että sotilaat syyllistyivät vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin Acehissa 90-luvun alussa. Asevoimat tehosti silloin islamilaississien vastaisia toimiaan Vapaa Aceh (Aceh Merdeka) -sissijärjestön vaadittua riippumattoman islamilaisvaltion perustamista.

Indonesialaisen kansalaisjärjestön Oikeusapusäätiön mukaan Acehisssa on ainakin kymmenen joukkohautaa, joissa on satoja asevoimien pelätyn erikoisyksikön Kopassusin surmaamia siviilejä. Paikalliset asukkaat ja kansalaisjärjestöt syyttävät armeijaa myös kidutuksista.

Kenraali Wiranto perusti maanantaina erityistuomioistuimen tutkimaan syytöksiä kahta Kopassusin entistä komentajaa vastaan. He ovat syrjäytetyn presidentin Suharton vävy kenraaliluutnantti Prabowo Subianto ja hänen seuraajansa kenraalimajuri Muchdi. Subianto ja Muchdi on yhdistetty Suharton vastustajien sieppauksiin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.