Mainos

Indonesia vapauttaa mielipidevankeja

Indonesian presidentti Jusuf Habibie on antanut määräyksen 16 poliittisen vangin vapauttamisesta, ilmoitti oikeusministeri Muladi keskiviikkona. 15 vapautettavista on itätimorilaisia aktivisteja.

Habibie allekirjoitti määräyksen vankien vapauttamisesta toissapäivänä. Hän armahti kahdeksan jo tuomion saanutta vankia ja luopui syytteistä kahdeksaa muuta vastaan. Kaikki 15 itätimorilaista oli tuomittu tai odotti tuomiota Indonesian vastaisista mielenosituksista ja he istuvat Itä-Timorin pääkaupungin Dilin vankilassa. Kuudestoista vapautettavaksi määrätty on tuomittu entisen presidentin Suharton herjaamisesta ja hän istuu vankilassa Jaavalla.

Oikeusministeri Muladin mukaan vapautusmääräys pannaan toimeen mahdollisimman nopeasti. Määräyksessä vapauttamista perustellaan "ihmisoikeuksien ja kansallisen yhtenäisyyden vahvistamisella".

Erityisasema Itä-Timorille?

Habibie sanoi äskettäin olevansa valmis harkitsemaan erityisaseman myöntämistä Itä-Timorille, jos entinen emämaa Portugali ja YK hyväksyvät sen ja samalla tunnustavat Itä-Timorin olevan erottamaton osa Indonesiaa. Habibie vihjasi, että Itä-Timor voisi saada samanlaisen aseman kuin pääkaupungilla Jakartalla, Yogyakartalla ja sumatralaisella Acehin alueella on. Asiantuntijoiden mukaan tällainen erityisasema ei kuitenkaan vastaa itsenäisyysliikkeen tavoitteita poliittisesta itsemääräämisoikeudesta.

Tarkkailijat pitävät lausuntoa osana Habibien taktiikkaa, jolla hän pyrkii tekemään pesäeroa läheisen ystävänsä, entisen presidentin Suharton hallitukseen ja ottamaan harteilleen "uudistajan manttelin". Ulkoministeri Ali Alatas sanoi vielä viime syyskuussa, ettei Itä-Timorille voida harkita erityisasemaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.