Indonesia valmistautuu Suharton kuolemaan

Entinen diktaattori johti Indonesiaa itsevaltaisesti yli 30 vuotta aina vuoteen 1998 asti.

Indonesiassa valmistauduttiin tänään entisen hallitsijan Suharton kuolemaan, vaikka ex-diktaattorin tila kohentuikin hieman päivän mittaan. Lääkärien mukaan 86-vuotias Suharto oli tullut taas tajuihinsa.

Sotilaita ja poliiseja määrättiin vartioimaan Suharton suvun mausoleumia Jaavan saaren keskiosassa hautajaisia silmällä pitäen.

- Me valmistaudumme kaiken varalta. Se on osa poliisin työtä, sanoi alueen poliisipäällikkö.

Työläiset ahersivat täyttä päätä siistiäkseen kolmikerroksisen mausoleumin surujuhlaa varten. Paikalle asennettiin lisävalaistusta ja muuta rekvisiittaa tv-lähetyksiä varten.

Toimittajille jaettiin painettuja kortteja, jotka oikeuttivat raportoimaan "suuren kenraalin" hautajaisista.

Indonesian presidentti Susilo Yudhoyono yritti vaientaa pitkäaikaisen diktaattorin arvostelua vedoten Suharton kriittiseen tilaan. Hänen mielestään tässä vaiheessa ei ollut oikea hetki puhua oikeudenkäynnistä, jossa käsitellään korruptiosyytöksiä entistä hallitsijaa vastaan.

- Pak Harto oli tämän maan johtaja. Hän teki paljon tämän maan hyväksi. Ihmisenä hänellä oli, kuten kenellä tahansa, omat heikkoutensa ja virheensä, presidentti sanoi viitaten Suhartoon tämän kansanomaisella kutsumanimellä.

Suharto menetti tajuntansa perjantaina kun hänen sydämensä, munuaistensa ja keuhkojensa toiminta oli heikentynyt. Hän joutui sairaalahoitoon viikko sitten.

Suharto johti Indonesiaa itsevaltaisesti yli 30 vuotta aina vuoteen 1998 asti.

(MTV3-STT–AFP–Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat