Mainos

Indonesia tyrmää kansainväliset joukot

Indonesia ei hyväksy kansainvälisten rauhanturvajoukkojen pikaista sijoittamista Itä-Timoriin. Indonesian YK-lähettiläs Makarim Wibinoso sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa eilen, että joukkojen lähettäminen Itä-Timoriin voisi tässä vaiheessa vain pahentaa tilannetta.

Timor

-Tämänhetkisissä olosuhteissa rauhanturvaoperaatio tuskin tuottaisi tulosta, koska ei ole rauhaa jota turvata, joten siitä muodostuisi rauhaanpakottamisoperaatio, Wibinoso totesi.

YK:n turvallisuusneuvosto keskusteli eilisessä erityisistunnossaan seitsemän tunnin ajan Itä-Timorin tilanteesta. Suurin osa kokoukseen osallistuneista maista vaati Indonesiaa sallimaan viipymättä rauhanturvaajien saapumisen Itä-Timoriin. Vaatimukseen yhtyi muun muassa EU:n puolesta puhunut Suomen pysyvä YK-edustaja Marjatta Rasi, joka valitti Indonesian hallituksen kyvyttömyyttä ja haluttomuutta täyttää sovitut velvoitteensa rauhan ylläpitämisestä.

-Tilanne Itä-Timorilla on johtanut katastrofaaliseen ihmishenkien menetykseen ja äärimmäisen huolestuttavaan vuorilla ja metsissä pakosalla olevien ihmisten tai YK:n tiloihin ahtautuneitten pakolaisten humanitaariseen hätään, veden ja ruoan puutteeseen, Rasi sanoi. Hän korosti EU:n edellyttävän, että Indonesian hallitus suostuu turvallisuuden palauttamiseksi pyytämään kansainvälisen yhteisön apua, mukaan lukien aseistetut joukot.

Clinton: "Indonesian armeija sallii murhat"

Myös Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton uusi vaatimuksensa, että Indonesia päästäisi kansainväliset joukot alueelle. Hän sanoi Uudessa-Seelannissa tänään, että sotilaalliset suhteensa Indonesiaan jo katkaissut Yhdysvallat arvioi seuraavaksi maiden välisiä taloussuhteita. Aasian ja Tyynenmeren maiden järjestön Apecin kokoukseen osallistuva Clinton syytti Indonesian armeijaa siitä, että se antaa puolisotilaallisten joukkojen "murhata viattomia ihmisiä" Itä-Timorilla.

-On selvää, että Indonesian armeija on avustanut ja ollut osallisena puolisotilaallisten joukkojen väkivaltaisuuksiin Itä-Timorissa vastoin sitoumuksia, jotka sen johtajat ovat tehneet kansainvälisen yhteisön kanssa, Clinton sanoi.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.