Mainos

Indonesia torjuu kansanäänestyksen Itä-Timorista

Indonesia torjuu kansanäänestyksen järjestämisen Itä-Timorissa siitä, haluavatko alueen asukkaat itsehallinnon vai itsenäisyyden.

-Emme suostu minkäänlaiseen kansanäänestykseen, sanoi Indonesian neuvotteluvaltuuskunnan jäsen eilisiltana New Yorkissa, missä Itä-Timorin asemasta neuvotellaan YK:n, Indonesian ja Portugalin kesken.

Indonesia ällistytti eilen kansainvälistä yhteisöä ilmoittamalla, että se harkitsee itsenäisyyden myöntämistä Itä-Timorille, mikäli alueen asukkaiden enemmistö ei ole tyytyväinen laajaan itsemääräämisoikeuteen.

Itsenäisyyden myöntäminen Itä-Timorille olisi Indonesian neuvotteluvaltuuskunnan jäsenen mukaan kuitenkin "pahin näkymä". Siihen voitaisiin kuitenkin päätyä, jos itätimorilaiset torjuvat itsehallinnon. Indonesian hallitus pyytäisi tuossa tapauksessa parlamenttia peruuttamaan Itä-Timorin liittämisen Indonesiaan. Portugalin pääministeri kertoi eilen maansa olevan valmis osallistumaan kolmenkeskiseen huipputapaamiseen Itä-Timorin kysymyksen ratkaisemiseksi. Keskusteluihin osallistuisivat Portugalin lisäksi Indonesia ja YK.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Indonesian ja Portugalin ulkoministerit sekä YK:n edustaja tapaisivat New Yorkissa mahdollisesti jo parin viikon kuluessa. Indonesian lähettilään mukaan tällaisesta tapaamisesta ei ole kuitenkaan vielä päätetty.

Indonesia miehitti Itä-Timorin vuonna 1975. Portugali taas on Itä-Timorin entinen siirtomaaisäntä. Sekä YK että Portugali haluavat selvennyksiä itsenäisyyslausuntoon. YK ja Portugali haluavat todennäköisesti tietää, kuinka itätimorilaiset voisivat torjua itsehallinnon, ellei kansanäänestystä järjestetä.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.