Indonesia torjuu kansanäänestyksen Itä-Timorista

Indonesia torjuu kansanäänestyksen järjestämisen Itä-Timorissa siitä, haluavatko alueen asukkaat itsehallinnon vai itsenäisyyden.

-Emme suostu minkäänlaiseen kansanäänestykseen, sanoi Indonesian neuvotteluvaltuuskunnan jäsen eilisiltana New Yorkissa, missä Itä-Timorin asemasta neuvotellaan YK:n, Indonesian ja Portugalin kesken.

Indonesia ällistytti eilen kansainvälistä yhteisöä ilmoittamalla, että se harkitsee itsenäisyyden myöntämistä Itä-Timorille, mikäli alueen asukkaiden enemmistö ei ole tyytyväinen laajaan itsemääräämisoikeuteen.

Itsenäisyyden myöntäminen Itä-Timorille olisi Indonesian neuvotteluvaltuuskunnan jäsenen mukaan kuitenkin "pahin näkymä". Siihen voitaisiin kuitenkin päätyä, jos itätimorilaiset torjuvat itsehallinnon. Indonesian hallitus pyytäisi tuossa tapauksessa parlamenttia peruuttamaan Itä-Timorin liittämisen Indonesiaan. Portugalin pääministeri kertoi eilen maansa olevan valmis osallistumaan kolmenkeskiseen huipputapaamiseen Itä-Timorin kysymyksen ratkaisemiseksi. Keskusteluihin osallistuisivat Portugalin lisäksi Indonesia ja YK.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Indonesian ja Portugalin ulkoministerit sekä YK:n edustaja tapaisivat New Yorkissa mahdollisesti jo parin viikon kuluessa. Indonesian lähettilään mukaan tällaisesta tapaamisesta ei ole kuitenkaan vielä päätetty.

Indonesia miehitti Itä-Timorin vuonna 1975. Portugali taas on Itä-Timorin entinen siirtomaaisäntä. Sekä YK että Portugali haluavat selvennyksiä itsenäisyyslausuntoon. YK ja Portugali haluavat todennäköisesti tietää, kuinka itätimorilaiset voisivat torjua itsehallinnon, ellei kansanäänestystä järjestetä.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat