Mainos

Indonesia torjuu edelleen rauhanturvajoukot

Indonesia torjui tänään sinnikkäästi kansainvälisten rauhanturvaajien sijoittamisen Itä-Timoriin samalla kun YK valmistautui vetämään pääosan työntekijöistään pois alueelta.

Oikeusministeri Muladin mukaan Indonesia tekee kaiken mahdollisen Itä-Timorin tilanteen rauhoittamiseksi eikä halua rauhanturvaajia sijoitettavan alueelle ainakaan ennen kuin Indonesian lakiasäätävä kokous kokoontuu vahvistamaan Itä-Timorin kansanäänestyksen tuloksen lokakuussa. Paine kansainvälisten joukkojen väliintuloon kasvaa kuitenkin jatkuvasti, sillä Indonesia ei ole saanut Itä-Timorin väkivaltaisuuksia hallintaan eilen julistetusta poikkeustilasta huolimatta.

Indonesian armeijan komentaja kenraali Wiranto nimitti tänään uuden sotilaskomentajan Itä-Timoriin. Kenraalimajuri Kiki Syahnakrin tehtävänä on Wiranton mukaan ottaa hallintaan valtion laitokset ja "luoda turvallinen ilmapiiri" Itä-Timoriin. Wiranto kiisti, että ketään olisi väkisin siirretty Itä-Timorista, mutta "oma-aloitteisesti" pois pyrkiville pyritään hänen mukaansa tarjoamaan kuljetus.

YK ja rauhanturvaamiskysymyksessä aktiivisesti esiintynyt Australia antoivat tiistaina Indonesialle kaksi vuorokautta aikaa näyttää, että se pystyy saamaan kuriin itsenäistymisäänestyksen jälkeen alkaneen terrorin. Silminnäkijöiden mukaan sotatila ei ole kuitenkaan rauhoittanut Itä-Timoria, vaan paikallisen väestön karkottaminen, ammuskelut, tuhopoltot ja ryöstelyt jatkuvat entiseen tapaan.

Australian ulkoministeri Alexander Downer totesi tänään, ettei poikkeustilan julistamisesta nähtävästi ole mitään hyötyä. Yhä selvämmältä näyttää, että vain YK:n rauhanturvaajat voivat palauttaa järjestyksen alueelle, hän totesi. Indonesian ulkoministeri Ali Alatas hyökkäsi tänään vihaisesti painostajia vastaan ja sanoi, ettei Indonesia vastaa mihinkään uhkavaatimuksiin.

-Älkää ahdistelko ja painostako meitä, älkää antako meille uhkavaatimuksia, että 48 tunnin kuluessa tulisi tehdä tätä ja tätä, koska se ei paranna tilannetta eikä ole lainkaan realistista, Alatas sanoi. Myös asevoimien edustaja kenraalimajuri Sudjarat sanoi uutistoimisto Reutersille, ettei järjestyksen palauttaminen kahdessa vuorokaudessa ole mahdollista ilman suurta verenvuodatusta. -Tämä ei ole mitään vessanpöntön vetämistä, Sudjarat tokaisi.

Ulkoministerit koolle Uuteen-Seelantiin

Indonesian kielteisestä kannasta huolimatta Itä-Timorin ongelmiin toivotaan vielä jonkinlaista neuvotteluratkaisua. Sekä YK että Australia ovat sanoneet, ettei Itä-Timoriin voi lähettää kansainvälisiä joukkoja ilman Indonesian suostumusta. Keskiviikkona Jakartaan saapui YK:n turvallisuusneuvoston lähettämä valtuuskunta, jonka on määrä taivutella Indonesian johtajia suostumaan siihen, että kansainvälinen yhteisö voisi olla mukana turvaamassa rauhaa itsenäisyyden valinneessa Itä-Timorissa.

Itä-Timorin tilanne oli esillä myös Uudessa-Seelannissa, jonne johtavien maiden ulkoministerit ovat kokoontuneet ennen sunnuntaina alkavaa Aasian ja Tyynenmeren maiden järjestön Apecin huippukokousta. Tänään ja huomenna pidettäviin epävirallisiin keskusteluihin ovat osallistuneet ainakin Yhdysvaltain, Kanadan, Britannian, Uuden-Seelannin ja Australian ulkoministerit. Indonesian hallitus ilmoitti, ettei presidentti B.J. Habibie osallistu Aucklandissa pidettävään huippukokoukseen Itä-Timorin kriisin vuoksi.

YK vetäytyy Itä-Timorista huomenna

YK ilmoitti vetävänsä suurimman osan työntekijöitään pois Itä-Timorista huomenna, koska sen vesi- ja ruokavarastot alkavat loppua ja koska tilanne ei ole rauhoittunut poikkeustilasta huolimatta. YK:n pääsihteeri Kofi Annan sanoi, että hän tutkii yhä mahdollisuutta, että jotkut Itä-Timorin operaation Unametin työntekijät voisivat jäädä alueelle itätimorilaisten suojaksi.

Evakuoinnin on määrä kattaa 250 YK:n kansainvälistä työntekijää sekä 200 YK:lle työskentelevää itätimorilaista ja heidän perheenjäsentään, kertoi YK:n edustaja Fred Eckhard. Annanin mukaan YK ei ole huolissaan vain oman henkilökuntansa turvallisuudesta vaan myös itätimorilaisista ja erityisesti niistä parista tuhannesta pakolaisesta, jotka ovat tulleet etsimään turvaa YK:n toimipaikasta. Tämän vuoksi YK ei hänen mukaansa haluaisi vetäytyä alueelta kokonaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vetosi tänään YK:hon, jotta se pyrkisi takaamaan YK:lle työskennelleiden itätimorilaisten turvallisuuden. Kun YK vetäytyy, paikallinen Unametin henkilökunta on otollinen hyökkäyskohde, Amnesty varoitti. Itä-Timor jäi tänään myös ilman kansainvälistä hoitohenkilökuntaa, kun Lääkärit ilman rajoja -järjestö ilmoitti evakuoineensa viimeiset työntekijänsä alueelta.
(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.