Mainos

Indonesia sai uudistusmielisen presidentin

Indonesian parlamentti on valinnut presidentiksi muslimijohtaja Abdurrahman Wahidin. Hän voitti vaalissa kansansuosikki Megawati Sukarnoputrin. Wahid on uudistusmielinen ja lähes sokea.

Abdurrahman Wahid

Ääntenlaskun alussa Megawati oli hienoisessa johdossa, mutta laskennan edistyessä Wahid meni lopulta johtoon. Wahid sai taakseen 373 edustajaa, kun taas Megawatin valintaa kannatti 313 edustajaa. Tuloksen selvittyä Megawati kiiruhti onnittelemaan Wahidia, josta äänestyksen myötä tuli Indonesian ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti. Wahid, 59, on uudistusmielinen muslimioppinut. Hän on halvauskohtauksen jäljiltä lähes sokea.

Wahid vakuutti heti tuoreeltaan panostavansa ulkopoliittisiin suhteisiin ja maan yhtenäisyyteen. Wahid ilmoitti keskittyvänsä hoitamaan myös Indonesian taloudellisia ongelmia kuten lisääntyvää työttömyyttä, köyhyyttä ja korruptiota.

Presidentinvaali viivästyi viime hetken dramaattisten vaiheiden takia, kun äänestys maan laajennetussa parlamentissa pääsi alkamaan parisen tuntia aikataulusta myöhässä. Presidenttikilpa sai yllättävän käänteen, kun nykyinen presidentti B.J. Habibie vetäytyi kilvasta. Habibie veti takaisin ehdokkuutensa sen jälkeen kun maan parlamentti eilen hylkäsi hänen virkakauttaan koskevan selvityksen. Habibien ilmoituksen jälkeen hänen Golkar-puolueensa ilmoitti pitkän pohdinnan jälkeen, ettei se aseta omaa ehdokasta vaaliin. Golkar ilmoitti, että suurin osa sen jäsenistä tukee muslimijohtaja Abdurrahman Wahidia, jolla etukäteen arveltiin olleen vain vähäiset mahdollisuudet menestyä. Habibien jättäydyttyä syrjään arveltiin vielä, että oppositiojohtaja Megawati Sukarnoputri olisi ehdoton ennakkosuosikki Indonesian seuraavaksi presidentiksi. Megawatin PDIP-puolue voitti Golkarin kesäkuussa pidetyissä parlamenttivaaleissa.

Vaalien tulos laukaisi levottomuudet

Presidentin vaalin tulos on otettu Indonesiassa vastaan ristiriitaisin tuntein. Heti valinnan jälkeen tuhannet ihmiset kokoontuivat osoittamaan pettymystään parlamenttitalon eteen. Jakartassa on räjähtänyt ainakin kolme autopommia, joissa on kuollut ainakin 2 ihmistä ja useita on loukkaantunut.

Sen sijaan ulkomailla Wahidin valintaa on terveditty ilolla. Uusi presidentti on saanut jo Yhdysvaltain ja useimpien Aasian maiden tuen taakseen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.