Indonesia lähettää joukkoja Borneoon

Indonesia on lähettänyt satoja sotilaita Borneon saarelle, missä eri etnisten ryhmien välisissä viimeaikaisissa mellakoinneissa on kuollut yli 165 ihmistä.

Tuhannet ovat paenneet taisteluja Länsi-Kalimantanin pääkaupunkiin Pontianakiin. Kuolonuhrien määrä on jo 165, kertoo hallituksen edustaja Achmad Sulaiman uutistoimisto Reutersille. Malaijit ja saaren alkuperäisväestöön kuuluvat dajakit ovat hyökkäilleet Maduran saarelta tulleiden siirtolaisten kimppuun.

Indonesian hallitus on avustanut köyhän ja ylikansoitetun Maduran saaren asukkaiden muuttoa Borneoon. Pontianakissa on hallituksen arvioiden mukaan 13 000 pakolaista. Tänään kaupunkiin saapui lisää lähinnä Maduran saarelta muuttaneita naisia ja lapsia kuljettaneita laivoja ja rekka-autoja. Kansainvälinen Punainen Risti arvioi eilen pakolaisten määrän olevan 16 000 tuhatta.

Länsi-Kalimantaniin on aamulla lentänyt 745 sotilasta ja poliisia Jakartasta. Vaikka tilanne näyttää nyt rauhoittuvan, siellä on yhä tarve ylläpitää turvallisuutta, sanoo kenraali Sugiyono Jakartassa. Indonesialaiset poliitikot uskovat, että mikäli väkivaltaisuuksia ei saada loppumaan, maan ensimmäiset demokraattiset vaalit 40 vuoteen tullaan peruuttamaan tai niitä lykätään.

Australian ulkoministeri Alexander Downer arvioi, ettei Indonesian kansallinen yhtenäisyys vaarantunut viime päivien väkivaltaisuuksien vuoksi. Downer arvioi levottomuuksien saaneen alkunsa taloudellisista vaikeuksista alueella.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat