Mainos

Indonesia kumosi Itä-Timorin poikkeustilan

Indonesia on kumonnut Itä-Timorin poikkeustilan. Poikkeustila päättyy tänään ja vastuu alueen turvallisuudesta siirtyy monikansallisille YK-joukoille mahdollisimman pian. Indonesian oikeusministerin mukaan päätös tehtiin, koska turvallisuustilanne Itä-Timorissa on parantunut.


Indonesiaa tukevat puolisotilaalliset joukot avasivat tänään tulen tä-Timorin pääkaupungissa Dilissä lähellä YK:n tiloja samalla kun tilanne alueella muuttui yhä jännittyneemmäksi. YK-joukkojen australialainen komentaja Peter Cosgrove kertoo suhtautuvansa vakavasti tietoihin, joiden mukaan miliisijoukkoja ollaan keskittämässä Timorin länsiosaan.

Itä-Timor

Cosgrove sanoi nopeuttavansa kansainvälisten joukkojen tuloa Itä-Timoriin, jossa jo on noin 3 000 YK-sotilasta. YK-joukot ampuivat tänään ilmaan varoitukseksi Indonesian joukoille, jotka olivat keräämässä ammuksia varastosta Dilissä. Indonesian armeijan edustajan mukaan kyse oli väärinkäsityksestä, koska YK-joukot ymmärsivät väärin sen, mitä indonesialaiset sotilaat olivat tekemässä.

Dilissä ja kaupungin lähistöllä kerrottiin tänään olleen useita ampumavälikohtauksia, joissa YK-joukot olivat osallisina. Australialaiset sotilaat pidättivät kolme puolisotilaallisten joukkojen jäsentä yhden välikohtauksen jälkeen.

Poikkeustila Itä-Timorilla päättyy tänään ja vastuu alueen turvallisuudesta siirtyy YK-joukoille mahdollisimman pian.

Punainen Risti: Levottomuudet estävät avustustyön

Itä-Timorin heikko turvallisuustilanne estää Kansainvälistä Punaista Ristiä auttamasta satojatuhansia kodeistaan paenneita ihmisiä, järjestö kertoo. Punaisen Ristin tarkoituksena ei ole auttaa ihmisiä vain pääkaupungissa Dilissä vaan "jokaisessa kaupungissa ja kylässä", Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ICRC:n edustaja sanoi. Tämä on hänen mukaansa tällä hetkellä erittäin vaikeaa.

ICRC joutui poistumaan Itä-Timorista vähän sen jälkeen, kun itätimorilaiset elokuun lopussa äänestivät itsenäisyyden puolesta ja alue luisui väkivaltaan. Järjestö palasi Diliin viikko sitten, ja se on ottanut hoidettavakseen Dilin sairaalan sekä alkanut jakaa ruokaa ja lääkkeitä tuhansille ihmisille Dilissä ja kaupungin ympäristössä. YK:n alainen Maailman elintarvikeohjelma WFP kertoi torstaina aikovansa lisätä ruokatoimituksia Itä-Timoriin sen jälkeen kun Indonesia poisti rajoitukset Itä-Timoriin ilmateitse pudotettavalta avulta.

Suorat avustuslennot Darwinista Australiasta ovat nyt mahdollisia ilman, että koneiden on ensin pysähdyttävä Dilissä. WFP:llä on kuitenkin ollut viime päivien toimituksissa teknisiä ongelmia. Eilen yhdestä pudotuksesta jouduttiin luopumaan lentäjän saamien väärien ohjeiden vuoksi. Tänään proteiinikeksit olivat juuttuneet toisiinsa kiinni.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.