Mainos

Indonesia hyväksyy YK-joukot myöhemmin

Indonesian asevoimien komentaja Wiranto sanoi tänään, että Itä-Timoriin voidaan lähettää ulkomaisia rauhanturvaajia, mutta aika ei Wiranton mukaan ole vielä tälle sopiva.

YK aloitti Itä-Timorissa vielä olevien työntekijöidensä evakuoinnin tänään. Väkivaltaisuuksien repimään Itä-Timoriin jää viitisenkymmentä YK:n kansainvälistä työntekijää. Ensimmäiset evakuointilennot saapuivat tänään Darwiniin Australiaan.

Australian ilmavoimien sotilaskuljetuskoneet toivat mukanaan 160 YK:n työntekijää, joista suurin osa oli itätimorilaisia. Kaikkiaan YK:n odotetaan evakuoivan tänään noin 350 työntekijää, vajaa puolet heistä itätimorilaisia. YK:n Itä-Timorin operaation Unametin edustaja David Wimhurst kertoi Darwinissa, että evakuointi oli sujunut rauhallisesti. YK:n saattueella ei hänen mukaansa ollut ongelmia päästä YK:n tiloista lentokentälle.

-Ei mitään ongelmia. Kun Indonesian armeija haluaa asioiden toimivan, he saavat ne toimimaan, hän totesi. Yleisradioyhtiö BBC kertoi puolisotilaallisten joukkojen hyökänneen YK:n tiloihin Dilissä. Tiedot kuitenkin kiistettiin.

-Mitään hyökkäystä ei ole menossa. Me olemme kunnossa, kerrottiin YK:n toimistosta. Silminnäkijät kertoivat kuitenkin miliisien hyökänneen YK:n tilojen vieressä olevalle koulun pihalle ja tuhonneen sinne pysäköityjä autoja. YK:n tiloissa Dilissä on edelleen noin tuhat pakolaista, jotka YK:n mukaan siirretään jatkossa turvalliseen paikkaan. Pakolaiset viedään ilmeisesti läheiseen Daren kaupunkiin.

Darwiniin saapunut brittiläinen poliisikersantti Phillip Cane kertoi tunteneensa suurta ahdistusta, kun hän itse poistui Itä-Timorista ja jätti taakseen pakolaiset. Canen mukaan YK:n henkilökunta kuljetettiin kentälle kyyryssä armeijan kuorma-autojen lavoilla. Työntekijät ehtivät kuitenkin nähdä, että Dili savusi yhä.

-Poltettuja rakennuksia oli kaikkialla. Dili on tuhottu, Cane sanoi. Yksi viimeisistä Dilissä vielä olleista ulkomaisista toimittajista, australialainen Lindsay Murdoch sanoi YK:ltä turvaa hakeneiden pakolaisten pelkäävän, että heidät tapetaan ja raiskataan YK:n lähdön jälkeen.

Darwiniin lensi Itä-Timorista myös ranskalainen, Medecins du Monde -järjestöä edustava lääkäri, joka kertoi hoitaneensa 200 haavoittunutta viiden viime viikon aikana. Potilaista 30 oli ollut lapsia. Suurinta osaa oli joko ammuttu tai puukotettu.

Ranskalaislääkärin mukaan kyseessä oli vain hyvin pieni osa kaikista haavoittuneista, sillä useimmat eivät edes uskaltaneet tulla klinikalle saamaan hoitoa. Tavallisimmin Dilin väkivaltaisuuksissa haavoittuneet jätettiin kaduille kuolemaan, lääkäri kertoi.
(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Janne Hopsun juttu Lounasuutisista. (1:31)Äänessä ovat myös USA:n presidentti Bill Clinton ja itsenäisyysjohtaja Jose Ramos Horta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.