Mainos

InBevistä sittenkin maailman suurin oluenvalmistaja

Panimoyhtiö InBevistä tulee sittenkin maailman suurin oluenvalmistaja. InBev ja amerikkalainen Anheuser-Busch kertoivat tänään, että Anheuser-Busch on hyväksynyt InBevin ostotarjouksen. Vielä viime kuun lopussa amerikkalaisyhtiö suhtautui tylysti brasilialais-belgialaisen panimon ostoyrityksiin.

Uuden yhtiön nimeksi tulee Anheuser-Busch InBev. Pääjohtaja tulee InBeviltä. Hän on 48-vuotias brasilialainen Carlos Brito.

InBev paransi tarjoustaan ja maksaa nyt amerikkalaispanimosta 52 miljardia dollaria eli 31,5 miljardia euroa. Se tarkoittaa 44 euroa osakkeelta. Tarjous on runsaat 5 euroa osakkeelta parempi kuin alkuperäinen tarjous.

Summa on korkein alkoholiyhtiöstä koskaan maksettu hinta.

InBev syntyi vuonna 2004, kun belgialainen Interbrew yhdistyi brasilialaisen AmBevin kanssa. InBevin tuotemerkkejä ovat muiden muassa Stella Artois, Beck's, Hoegaarden ja Leffe. Anheuser-Busch taas tunnetaan Budweiser-, Bud Light- ja Michelob-oluistaan.

InBevin liikevaihto oli viime vuonna 14,4 miljardia euroa, kun taas Anheuser-Busch kävi kauppaa noin 12,4 miljardin euron arvosta. Molemmat yhtiöt tuottivat viime vuonna tanakkaa voittoa, InBev 2,2 miljardia euroa ja Anheuser-Busch 1,4 miljardia euroa.

Yhtiöt perustelevat fuusiota sillä, että ne odottavat 1,5 miljardin euron säästöjä muun muassa jakelukanavia yhdistämällä. Liitto auttaa yhtiöitä vahvistumaan maailmanlaajuisessa kilpailussa olutmarkkinoista.

Täydentävät toisiaan

Analyytikoiden mukaan yhdistyminen on maantieteellisesti katsoen järkevää, sillä InBev on vahva Euroopassa ja Etelä-Amerikassa, kun taas Anheuser-Busch on markkinajohtaja Pohjois-Amerikassa ja sillä on jalansija Kiinassa.

InBevin pääkonttori on Leuvenissa Belgiassa. Anheuser-Busch toimii Missourissa Yhdysvalloissa, jossa kauppa on herättänyt runsaasti vastustusta.

Panimoalalla on nähty viime aikoina mittavia yrityskauppoja. Suomeakin on koskettanut kauppa, jossa Heineken ja Carlsberg ostivat brittiläisen Scottish & Newcastlen. Tammikuussa tehtyjen kauppojen myötä brittiyhtiöön kuulunut Hartwall siirtyi hollantilaisen Heinekenin omistukseen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.