Inarin porokiista syvenee

Riita juontaa Inarin paliskunnan osakkaiden päätöksestä viedä pakolla teuraaksi vajaan parinkymmenen omistajan poroja. Kaikille osakkaille oli aiemmin asetettu leikkausvaatimus, jotta paliskunnan suurin sallittu poroluku ei ylittyisi.

Ivalon paliskunnan pakkoteurastuksista noussut kiista kärjistyi entisestään tänään, kun huomiseksi kaavailtu sovittelukokous kariutui. Kiistaan on vaatinut ratkaisua muun muassa YK:n alkuperäiskansakysymyksien erityisraportoija, meksikolainen Rodolfo Stavenhagen.

Paliskuntain yhdistyksen koolle kutsuman sovittelukokouksen tyrmäsivät neljä Nellimin alueen poronomistajaa, joilta ollaan viemässä eniten poroja pakolla teuraaksi.

Yhdistyksen toiminnanjohtajan Pertti Viikin mukaan poronomistajien edustaja ilmoitti, ettei kokouksen järjestämiselle tässä vaiheessa ole edellytyksiä. Tarkempia perusteluja Viik ei halunnut kertoa.

Riita juontaa Ivalon paliskunnan osakkaiden päätöksestä viedä pakolla teuraaksi vajaan parinkymmenen omistajan poroja. Kaikille osakkaille oli aiemmin asetettu leikkausvaatimus, jotta paliskunnan suurin sallittu poroluku ei ylittyisi. Paliskunta saa pitää ympäri vuoden elossa enintään 6000 poroa.

Muutamat osakkaat eivät kuitenkaan leikkausta toteuttaneet, ja heiden eläimiään alettiin nyt viedä teuraaksi. Suurimmat teurasrästit ovat Veijo, Eero ja Kalevi Paadarilla ja veljesten yhtiökumppanilla Kari Alatorvisella.

He ovat vedonneet muun muassa siihen, että heidän käyttämillään laidunalueilla pedot koettelevat porotokkia enemmän kuin paliskunnan eteläisessä osassa. Kalevi Paadar kertoi Suomen Tietotoimistolle jo keskiviikkona päivällä, että hän on hyvin epäileväinen sovittelukokouksen suhteen. Hän viittasi siihen, että paliskunnassa kuljetaan liikaa poroisännän tahdissa.

Poroisäntä Viljo Huru puolestaan ihmettelee sitä, miten muutamat osakkaat päästetään vastuusta, jota on jaettu kaikille tasaisesti. Hän muistutti, että suurin osa osakkaista on sopeutunut yhteisesti päätettyihin leikkauksiin.

Myös Huru epäili jo etukäteen sovittelukokouksen toteutumista.

Korkein hallinto-oikeus on keskeyttänyt pakkoteurastukset asian selvittämiseksi. Toisaalta KHO on jo viime keväänä hylännyt valitukset paliskunnan hyväksymistä leikkauksista. Eri asia on, mitä päätöksiin vaikuttaa kiistan eteneminen YK-asiaksi.

Ivalon paliskunnassa on noin 120 osakasta. Ääni- ja sen myötä päätösvalta on saamelaisilla poronomistajilla, joihin myös Paadarin veljekset lukeutuvat.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat