Inarijärven hautausmaasaarilla rikottu hautarauhaa

Historiallisilla hautausmaasaarilla käyneiden jäljiltä on löydetty vanhoja hautaristejä, joita on käytetty nuotion polttopuuna. Inarin kirkkoherran mukaan asialla ovat usein ulkomaalaiset turistit.

Inarijärvellä on rikottu kahden vanhan hautausmaasaaren hautarauhaa. Historiallisilla hautausmaasaarilla on pidetty leirejä ja jopa käytetty vanhoja hautaristejä nuotion polttopuina. Asiasta kertoi Lapin radio tänään.

-Nyt näyttää yhä enenevässä määrin siltä, että ihmiset eivät ymmärrä saarten olevan muinaismuistolain perusteella suojeltuja alueita, jonne ei saisi asiattomasti nousta eikä missään tapauksessa leireillä tai polttaa nuotioita. Tapauksia on vuosien kuluessa ollut aina silloin tällöin, mutta tänä kesänä olen saanut leireistä useitakin viestejä, vahvisti Inarin kirkkoherra Jouko Lepistö uutistoimiso STT:lle.

Asiasta ovat olleet pahoillaan etenkin omaistensa haudoilla käyvät inarilaiset. Erityisen törkeänä Lepistö pitää hautaristien polttamista nuotioissa.

-On hämmästyttävää, että varsinkin nuoremmalla alueella on poltettu vanhoja kaatuneita ristejä nuotiossa. Tuntuu, että siinä on jossain kohtaa tapahtunut katkos päässä, Lepistö ihmettelee.

Lepistön mukaan asialla ovat olleet lähinnä keskieurooppalaiset turistit. Molemmissa saarissa on muistoristi, josta selviää alueen olevan Inarin hautausmaasaari, joka on muinaismuistolain perusteella suojeltu. Lepistön mukaan vanhempi saarista on toiminut inarilaisten hautausmaana ammoisista ajoista lähtien aina 1700-luvulle saakka. Nuorempi saari vihittiin käyttöön vuonna 1793, ja viimeiset vainajat on haudattu sinne 1910-luvulla.

Saaret omistaa Metsähallitus, mutta Museovirastolta täytyy saada lupa kaikkeen, mitä saarilla tehdään. Inarin seurakunta puolestaan valvoo alueiden hautarauhaa. Inarin seurakunta aikoo syksyllä keskustella Museoviraston kanssa, pitäisikö saariin asettaa selkeästi erottuvia tauluja, joista ilmenee alueiden olevan muinaismuistolain perusteella suojeltuja ja että maihinnousu on asiattomilta kielletty.

-Emme ole halunneet laittaa tauluja, koska olemme pyrkineet pitämään saaret mahdollisimman luonnonmukaisen näköisiä. Kyllähän tämmöiset taulut rumentavat maisemaa, sanoo Lepistö.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat