Mainos

Inari hiljeni pakkasen kourissa

Rajuksi kiristynyt pakkanen hiljensi Inarin tänään, kun ihmiset pysyttelivät mieluummin sisätilojen lämmössä. Eihän ulkona liiku kuin poliisi, ja sekin kankeasti, kuului poliisin oma luonnehdinta säätilasta.

Ilmatieteen laitoksen automaattiset mittauspisteet rekisteröivät kylmimmäksi paikaksi Sevetin tien varressa olevan Väylän, jossa lukemat painuivat 47,1 miinusasteeseen. Ivalon lentokentällä samoin kuin Kittilän Pokassa pakkanen kouri noin 45 asteen voimalla. Utsjoella oli jo selvästi lauhempaa, vain hieman yli 40 astetta.

Päivystävän meteorologin Leena Neitiniemi-Upolan mukaan laaksoalueilla saattoi olla jopa kylmempää, mitä viralliset mittarit osoittivat. Eräistä kotimittareista alkoikin tulla pohja vastaan, kun elohopea painui noin 50 pakkasasteeseen.

Näin tiukat talvipakkaset eivät ole jokavuotisia, mutta pahempaakin on koettu. Vuosisadan pakkasennätys on mitattu Sallan Naruskassa 6. tammikuuta 1985 - miinus 50,4 astetta. Ennätys saattaa kuitenkin olla koetuksella, sillä Itä-Lapin pakkanen voi vielä kiristyä tiistaina ja etenkin keskiviikkona, arvioi Neitiniemi-Upola. Lauhtumisen odotetaan alkavan vasta torstaina.

Pakkasrajoja kyseltiin

Ivalon poliisista kerrottiin, että pakkanen on selvästi vähentänyt ihmisten liikkumista. Autoilemaan uskaltautuivat vain uhkarohkeat ja kulkuneuvoihinsa sokeasti luottavat. Kouluihin tulleissa soitoissa kyseltiin pakkasrajoja ja useita oppilaita jäi kotiin odottelemaan sään lämpiämistä. Poliisin arvion mukaan Inarin maastoissa on muutamia pakkasessa värjötteleviä retkeilijöitä. Lapin erämaissa tammikuussa liikkuvat tietävät kuitenkin yleensä sään oikut ja osaavat varautua siihen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.