IMU mullistaa uutistarjonnan Internetissä

Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT on kehittänyt uuden palvelun Internetiin. IMU-multimediajulkaisu sisältää sekä sanomalehtijuttuja että tv-uutisia.

Järjestelmän ydin on tietokanta, joka koostuu tv-uutisista ja sanomalehtiartikkeleista. Lukija voi esimerkiksi määritellä hakusanan, jolloin tietokone hakee kaikki jutut ja uutiset, joissa sana mainitaan.

Tietokanta päivittyy jatkuvasti. Vanhoista jutuista ja tv-uutisista koostuu mittava arkisto, jota lukija voi selata milloin vain. Käyttäjä voi myös määritellä vaikkapa suosikkijääkiekkoilijalleen oman kanavan, johon tulee kiekkoilijaa koskevia uutisia sitä mukaa kun niitä ilmestyy lehdissä tai televisiouutisissa.

VTT on kehittänyt IMUn yhteistyössä suomalaisten korkeakoulujen ja yliopistojen kanssa. Julkaisu otettiin koekäyttöön perjantaina noin 60 helsinkiläisessä kotitaloudessa. Palvelu vaatii nopean Internet-yhteyden, joten kokeilussa käytetään Helsinki Television kaksisuuntaista kaapelitelevisioverkkoa. Kokeilu jatkuu elokuun loppuun, jonka jälkeen pohditaan, millainen IMUn tulevaisuus on.

Tekijänoikeudet puntariin

IMU kerää automaattisesti lehtiartikkeleita Aamulehden, Iltalehden, Keskisuomalaisen ja Turun Sanomien verkkolehdistä. Lisäksi IMU tarjoaa katseltavaksi ja kuunneltavaksi Yleisradion sekä MTV3:n televisiouutisia.

Jos IMU havaitaan kokeilukäytössä hyväksi, edessä on perustavaa laatua oleva ongelma: tekijänoikeuskysymys.
-Vielä tässä vaiheessa tekijänoikeusasia ei ole oleellinen, koska kyseessä on suljettu kokeilu. Tulevaisuudessa asia on kuitenkin pakko selvittää, tutkimusprofessori Caj Södergård VTT Tietotekniikasta kertoo.

VTT on luonut IMU-palvelun, mutta kokeilun jälkeen IMUa hoitaa jokin muu taho. Samalla ratkaistaan myös tekijänoikeuskysymykset. Caj Södergård ennustaa, että esimerkiksi isot mediatalot voisivat ottaa IMUn hoidettavakseen ja laskuttaa sen käytöstä. Toinen vaihtoehto olisi se, että tietoliikenneoperaattorit huolehtisivat palvelutuotannosta ja maksujen perimisestä.

Käytön oltava helppoa

IMUsta on pyritty tekemään mahdollisimman helppokäyttöinen ja hyödyllinen. Uutisten lisäksi IMUssa on useita muita palveluita: asuntoesittelyjä, lipunvarausta, jääkiekkojoukkueen tulospalvelu sekä erilaisia mainoksia.

Multimedia-aineisto siirtyy ATM-yhteyden kautta kaapeli-tv:n verkkoon. Tutkimusprofessori Caj Södergårdin mukaan Internet-verkko ei ole vielä tässä vaiheessa valmis mittavaan multimedian siirtoon, joten IMUssa käytetään valokuitupohjaista ATM-siirtoa.

IMU eli integroituva julkaiseminen multimediaverkossa -projekti kuuluu Teknologian kehittämiskeskuksen (TEKES) kansalliseen multimediaohjelmaan. TEKES on rahoittanut IMUa noin kahdella miljoonalla markalla. Rahaa on tullut myös suomalaisilta tiedotusvälineiltä sekä tietoliikenne- ja elektroniikkayrityksiltä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat