Mainos

IMF uhkaa sulkea Indonesian rahahanat

Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja (IMF:n) on uhannut keskeyttää Indonesian talouden pelastamiseksi tarkoitetut rahoitusjärjestelyt, ellei talousuudistuksista saada enemmän näyttöä, kertoi sanomalehti Washington Post tänään.

Keskiviikkona päivätyssä henkilökohtaisessa kirjeessä presidentti Suhartolle IMF:n pääjohtaja Michel Camdessus uhkasi keskeyttää 43 miljardin dollarin (240 miljardin markan) kansainvälisen rahoitusohjelman, jos presidentti Suharto toteuttaa aikeensa siirtyä ns. valuuttahallintoon, jossa Indonesian valuutan, rupian, kurssi kytkettäisiin kiinteästi Yhdysvaltain dollariin.
-Jos valuuttahallintoehdotus hyväksytään, me emme voisi Indonesian taloudelle koituvien riskien vuoksi suositella IMF:n hallitukselle nykyisen ohjelman jatkamista, Camdessus kirjoitti Washington Postin mukaan.

Valuuttahallinto supistaisi Camdessus'n mukaan entisestään Indonesian valuuttahallinnon varantopohjaa ja heikentäisi sen hyvin vähäisiä onnistumisen mahdollisuuksia. IMF voisi Camdessus'n mukaan kuitenkin Indonesian osalta kannattaa valuuttahallintoa tulevaisuudessa, kun tarvittavat taloudelliset ehdot on täytetty.

Valuuttahallinnon omaksunut maa voi laskea liikkeelle valuuttaa vain täydellä setelikatteella ja sitoutuu vaihtamaan kaiken liikkeessä olevan rahan sidontavaluuttaan, Indonesian tapauksessa dollariin. Valuuttahallinto on kuluvalla vuosikymmenellä otettu rahajärjestelmän perustaksi Argentiinassa, Djiboutissa, Virossa ja Liettuassa.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on yhtä vähän innostunut valuuttahallinnosta kuin Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja. Clinton soitti myöhään perjantai-iltana Suhartolle tukeakseen IMF:n kielteistä kantaa valuuttahallintoon.

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan varoitti kongressille antamassaan lausunnossa torstaina, että valuuttahallinnosta olisi enemmän haittaa kuin hyötyä Indonesian taloudelle.

Asiantuntijat pelkäävät, että nykytilanteen jatkuminen vie Indonesian uuteen taloudelliseen syöksykierteeseen ja kärjistää poliittisia ja taloudellisia levottomuuksia, jotka johtivat lauantaina liikkeiden ja kauppatavaroiden polttamisiin eri puolilla Indonesiaa.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.