IMF:n johtaja 12 neliön sellissä - tämä kuva raivostutti ranskalaiset

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtajan Dominique Strauss-Kahnin kohtalo on nyt suuren valamiehistön käsissä Yhdysvalloissa. Valamiehistön on määrä päättää perjantaihin mennessä, ovatko IMF:n johtajaan kohdistuvat epäilyt niin uskottavia, että ne riittävät oikeussaliin saakka.

Asiantuntijoiden mukaan epäilyt seksuaalirikoksista pitävät varsin varmasti - erityisesti jos väitetty uhri, hotellin huonesiivoja, todistaa valamiehistön edessä.

Strauss-Kahn onkin joutunut kokemaan Yhdysvaltain oikeusjärjestelmän kovimmat puolet. Luksushotellin sviitti on vaihtunut noin kahdentoista neliön kokoiseksi selliksi ja mittatilauspuku vankilan haalariksi.

Jo ensimmäinen oikeuskäsittely näytti, ettei Strauss-Kahnilla ole mitään erikoisoikeuksia. Hän odotti käsittelyvuoroa kaikkien muiden juuri pidätettyjen kuten huumediilereiden ja rattijuoppojen seassa.

Strauss-Kahnia epäillään muun muassa raiskauksen yrityksestä, vapaudenriistosta ja sopimattomasta koskettelusta.

Ranskalaiset raivoissaan

Jos oikeusjuttu päätetään aloittaa, sen valmisteluun menee useita kuukausia.

On tosin yhä mahdollista, että tuomari päästää Strauss-Kahnin vapaalle takuita vastaan. Toistaiseksi takuisiin ei ole myönnytty.

Yhdysvalloissa tiedetään, että jos Strauss-Kahn pääsee Ranskaan, häntä ei luovuteta Yhdysvaltoihin.

Ranskassa on pöyristytty huippupoliitikon kohtelusta. Erityisesti kuvat Strauss-Kahnista käsiraudoissa ovat ranskalaisten mielestä liikaa, koska häntä ei ole vielä tuomittu.

Jotkut ovat jo väittäneet, että syynä on amerikkalaisten yleinen inho Ranskaa kohtaan.

- Tuntuu kuin tässä hoputettaisiin oikeutta, paheksui ranskalaisen tv-kanavan kirjeenvaihtaja Nathan King CNN-uutisille. Hänen mukaansa Strauss-Kahnista on leivottu syyllinen jo ennen oikeudenkäyntiä.

Toistaiseksi IMF-johtaja majailee pahamaineisessa Rikers Islandin vankilassa, jossa oikeudenkäyntiä odottaa noin 13 000 vankia. Strauss-Kahn saa kuitenkin jonkinasteista erityskohtelua.

- Häntä pidetään yksityissellissä ja erossa muista vangeista, selitti New Yorkin vankeinhoito-osaston johtaja medialle.

Hänen ei ole pakko pysyä sellissään koko päivää, mutta hän voi liikkua sen ulkopuolella vain tarkasti vartioituna.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat