Mainos

IMF: Maailman talouskasvu on odotettua heikompaa

Maailman talouskasvu jäänee odotetusta, kertoo Kansaivälisen valuuttarahaston (IMF) puheenjohtaja Christine Lagarde.

Lagarde kehottaa globaaleja rahanlainaajia laskemaan ennusteitaan maailman talouskasvusta tänä vuonna, kun ne ensi kuussa julkistavat uusia ennusteita.  

Lagarden mukaan talouskasvun pitäisi olla tänä vuonna juuri kolmen prosentin yläpuolella, kun IMF ennusti aiemmin 3,4 prosentin kasvua. Lagarden mukaan kasvu on liian heikkoa, ja esimerkiksi geopoliittiset riskit ovat suuria.  

Pääjohtajan mukaan talouskasvun ja kulutuksen lisäämiseksi on tehtävä riittäviä toimia, vaikkakin heikko inflaatio painaa kulutusta alas. Viimeksi Ranska ilmoitti, että se ei ehkä heikon inflaation vuoksi täytä kaikkia taloudellisia tavoitteitaan.  

Saksa kasvattaa euroalueen epätasapainoa

Saksan kauppataseen ylijäämä on kasvanut heinäkuussa, kertoo maan tilastoviranomainen.   

Heinäkuussa Saksa vei hyödykkeitä ulkomaille kausivaihteluista puhdistettuna yhteensä yli 98 miljardilla eurolla. Maan vienti lisääntyi heinäkuussa 4,7 prosenttia edelliskuusta. Samaan aikaan tuonti on pienentynyt 1,8 prosenttia edelliskuusta.  

Saksaa on aiemmin syytetty siitä, että se aiheuttaa epätasapainoa euroalueella pumppaamalla tavaraa vientiin kuluttamatta itse. Yhtenä syynä Saksan ylijäämiin on ollut matala palkkataso, joka pitää kulutuksen vähäisenä.

Lisäksi Saksa on hyötynyt sille edullisesta eurosta, kun taas heikompien euromaiden viennin kannalta euro on ollut liian vahva.  

Tilastoviranomaisen mukaan kausivaihteluista puhdistetun viennin ja tuonnin erotus kasvoi 22,2 miljardiin euroon kesäkuun 16,4 miljardista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.