Mainos

IMF listasi maailmantalouden riskejä

Pelot maailmantalouden luhistumisesta ovat vähentyneet, mutta talouden riskit ovat huomionarvoisia siirryttäessä vuodelle 1999, sanoi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF tänään julkistetussa raportissaan.

IMF:n mukaan viisi suurinta riskiä ovat:
-Joillakin kasvavan markkinatalouden mailla tulee olemaan vaikeuksia lainojen maksuissa, jos pääomavirrat eivät nouse elokuussa kirjatuilta alhaisilta tasoilta. Tämä saattaa pakottaa heikot taloudet heikentämään kotimaista kysyntää vaikeuttamalla maahantuontia ja heikentämällä valuuttojaan viennin tukemiseksi.

-Japanin talouden ennusteet ovat erityisen epävarmalla pohjalla, ja kysymykset Japanissa käyttöönotettujen parannuskeinojen riittävyydestä ovat yhä ajankohtaisia. IMF:n mukaan on selvä riski, että luottamus talouteen ja kulutuskysyntään pysyvät aallonpohjassa, jos Japanin pankkisektorin rakenneuudistus ja pääoman uudelleenjärjestelyt viivästyvät tai mikäli muutokset viedään läpi tavalla, joka ei saa markkinoita vakuuttuneiksi siitä, että Japanin viranomaiset ovat vakavissaan pyrkimyksissä ratkaista maan pankkikriisi.

-Suurten talousmahtien valuuttakurssien suuret heilahdukset voivat epätasapainottaa tilannetta. Kun jenin ja euron vahvistaminen Yhdysvaltain dollariin nähden keskipitkällä aikavälillä auttaa tasapainottamisessa, jenin vahvistaminen lyhyellä aikavälillä voi osoittautua puolestaan "erityisen hyödyttömäksi" talouden vakauttamisen kannalta.

-Protektionistisia paineita saatetaan lietsoa, kun Aasian talouskriisistä kärsineet maat yrittävät suojata kauppa-asemiaan vahingoittaen maailmantalouden kasvuennusteita.

-Osakemarkkinoiden vahva toipuminen viimeaikaisista syöksykierteistä, erityisesti Yhdysvalloissa, on painanut arvopaperihinnat tasoille, joita ei voida ylläpitää ja jos sijoittajat pettyvät yritysten ansioihin tai jos inflaatio ja korot nousevat. Tällainen kehitys saattaa estää kukoistavien osakemarkkinoiden vauhdittamaa elintärkeää kulutusta. Tämä hillitsisi kahta kolmasosaa maailman suurimman talouden, Yhdysvaltojen, toiminnasta.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.