IMF laski kasvuennustettaan

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF laski tänään vuoden 1998 maailmantalouden kasvuennustettaan 2,0 prosenttiin. IMF:n mukaan jopa tämä arvio voi olla liian optimistinen.

Puoli vuotta sitten IMF ennusti tälle vuodelle 3,1 prosentin talouskasvua. Valuuttarahasto laski tänään julkistetussa selonteossaan myös vuotta 1999 koskevaa ennustettaan aiemmasta 3,7 prosentista 2,5 prosenttiin. IMF:n epätavallisen synkässä raportissa tehtiin selväksi, että huonompikin tulos on mahdollinen. Useita maita uhkaa sen mukaan talouden alamäki. Japanin on nopeasti kyettävä uudistamaan pankkijärjestelmänsä, Aasian vaikeuksissa olevien talouksien on pitäydyttävä IMF:n ohjeissa ja Venäjän on päästävä sopimukseen tyytymättömien velkojiensa kanssa.

Nykyiseen taloustilanteeseen liittyy IMF:n mukaan monia toisiinsa sidoksissa olevia riskejä, jotka tekevät tilanteesta epätavallisen romahdusherkän. IMF:n pääekonomisti Michael Mussa kertoi, ettei IMF vielä ennusta maailmanlaajuista talouden taantumaa. Uhka tästä on hänen mukaansa kuitenkin lähestymässä.

Eurovyöhykkeelle kasvua, Venäjälle lamaa

IMF:n mukaan 11 maan eurovyöhyke voi odottaa nopeampaa kasvua tulevina vuosina. Maiden on kuitenkin ehkä laskettava korkojaan maailmantalouden tilanteen vuoksi. IMF ennusti Euroopan talous- ja rahaliiton Emun maiden kasvuksi tänä vuonna 3,0 prosenttia. Tässä on lisäystä edelliseen ennusteeseen 0,1 prosenttiyksikköä. Koko EU:n alueelle ennustetaan hieman heikompaa kasvua kuin Emuun liittyville maille eli 2,9 prosenttia. Ensi vuonna ero on vielä selvempi: EU:n kasvuennuste on 2,5 prosenttia, euromaiden 2,8 prosenttia.

Euroopan sisäiset olosuhteet ovat IMF:n mukaan lupaavat yhteisen eurovaluutan käynnistymistä ajatellen. Joistakin Aasian kriisin kielteisistä vaikutuksista huolimatta tilanne on IMF:n mukaan rohkaiseva, sillä kasvun veturiksi on viennin sijaan tulossa kotimainen kysyntä. EU-maiden tulisi valuuttarahaston mukaan edelleen tukea kotimaisen kysynnän kasvua, jotta maat pystyisivät suojautumaan muiden alueiden heikentyvän taloustilanteen tuomilta riskeiltä.

Venäjä on valuuttarahaston mukaan vajoamassa yhä syvempään lamaan. Kun IMF aiemmin ennusti Venäjälle yhden prosentin kasvua tänä vuonna, nyt ennuste on huomattavasti synkempi: Venäjän talous kutistuu sekä tänä että ensi vuonna kuusi prosenttia. IMF:n mukaan Venäjä ei ole onnistunut tehostamaan veronkantoaan, hallitsemaan kulutusta eikä lisäämään hallinnon kaikkien tasojen vastuullisuutta. Raportissa myös varoitettiin, että ruplan syöksylasku voi saada aikaan inflaation. Hinnat ovat syyskuun aikana nousseet Venäjällä 45 prosenttia.

Venäjän kriisi uhkaa myös muita entisen Neuvostoliiton maita samoin kuin Itä-Eurooppaa. Koko tälle ryhmälle IMF ennustaa 0,2 prosentin laskua, mutta maiden väliset erot ovat suuret. Georgialle ja Albanialle on tänä vuonna luvassa 10 prosentin kasvu, esimerkiksi Romanialle 4,0 prosentin lasku.

Aasian maiden näkymät melko synkät

Aasian maiden kohdalla IMF laski selvästi tämän vuoden ennustettaan sanoen, että maiden tilanne on selvästi heikentynyt sitten viime kevään. Ensi vuodeksi IMF ennustaa useimmille Aasian maille hidasta toipumista. Japanin rooli Aasiassa on IMF:n mukaan keskeinen. Japanille IMF lupaa talouden kutistumivan 2,5 prosenttia tänä vuonna ja ensi vuonna lievää 0,5 prosentin kasvua. Kiinan kasvuksi valuuttarahasto ennustaa tänä vuonna enää 5,5 prosenttia, kun luku keväällä oli 7 prosenttia.

Aasian teollistuneiden maiden bruttokansantuote laskee 2,0 prosenttia tänä vuonna, IMF ennustaa. Jyrkän talouden laskun tänä vuonna kokeneet Thaimaa ja Etelä-Korea saattavat palata takaisin kasvun tielle ensi vuonna. Yhdysvaltain talouskasvu hidastuu IMF:n ennusteen mukaan tämän vuoden 3,5 prosentista ensi vuoden 2,0 prosenttiin. Lamasta ei kuitenkaan IMF:n mukaan ole Yhdysvalloissa pelkoa.

(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat