IMF: Kriisin menetykset nousevat 2200 miljardiin dollariin

Menetykset Yhdysvaltain rahoitussektorin aiheuttamasta finanssikriisistä nousevat Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tänään julkistetun päivitetyn ennusteen mukaan 2 200 miljardiin dollariin. Se vastaa noin 1 650 miljardia euroa.

Tappioiden kokonaismäärä on kasvanut jättimäiseksi rahoituskriisin syventyessä. IMF:n tuoreimman arvion mukaiset tappiot vastaavat Suomen valtion 36 vuoden budjettimenoja.

Yhdysvaltain ja Euroopan pankit tarvitsevat valuuttarahaston ekonomistien mukaan tämän ja ensi vuoden kuluessa lisää uutta pääomaa vähintään 500 miljardia dollaria eli noin 375 miljardia euroa. IMF kehotti vauhdittamaan luottotappioiden perkaamista ja lisäämään tukea elinkelpoisille pankeille.

IMF arvioi vielä lokakuussa rahoitussektorin tappioiksi 1 400 miljardia dollaria. Ennusteen kasvu johtui erityisesti osakkeiden ja kiinteistöjen markkinahintojen voimakkaasta laskusta. Pankkien luottotappiot ovat myös lisääntyneet.

Pankit ovat tähän mennessä poistaneet huonoja lainoja noin 800 miljoonan dollarin arvosta. Uutta pääomaa niihin on pumpattu 826 miljardia dollaria. Siitä runsaat 40 prosenttia oli IMF:n rahoitusmarkkinakatsauksen mukaan pankeille annettua julkista pääomatukea.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat