IMF kehotti pitämään euron ohjauskoron ennallaan

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kehottaa Euroopan keskuspankkia pitämään ohjauskoron ennallaan, kunnes inflaatiopaine hellittää ja vapaan kapasiteetin kasvu mahdollistaa rahapolitiikan keventämisen. Suositus sisältyy tänään julkistettuun IMF:n euroalueen tutkinnan loppulausuntoon.

Euroalueen inflaatio on IMF:n ekonomistien mukaan noussut "epämiellyttävän korkeaksi". Euromaiden inflaatiovauhti kohosi toukokuussa ennätykselliseen 3,6 prosenttiin.

IMF nosti arviotaan euroalueen talouskasvusta 1,8 prosenttiin, kun se aiemmin ennusti kasvuksi 1,3 prosenttia. Ensi vuonna euroalueen kasvu hidastuu ennusteen mukaan 1,3 prosenttia.

Kymmenen vuotta täyttänyt euro sai IMF:n tutkijoilta hyvän arvosanan. Euromaiden talouspolitiikka on lausunnon mukaan tehnyt euromaista "vakauden alueen kansainvälisessä taloudessa". EKP:n rahapolitiikka on sen mukaan tukenut euron menestystä.

Euro on tutkijoiden mukaan joutunut kantamaan kohtuuttoman osan Yhdysvaltain dollarin laskusta. Sen seurauksena euron reaalinen efektiivinen valuuttakurssi on noussut jonkin verran yli talouden keskipitkän ajan perustekijöiden edellyttämän tason.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat