Mainos

IMF alensi arviotaan maailman ensi vuoden talouskasvusta

IMF on alentanut arviotaan maailman ensi vuoden talouskasvusta. Sen mukaan Yhdysvaltain heiveröinen talouskasvu, riski sodasta Irakissa ja rahoitusmarkkinoiden epävarmuus muodostavat selviä uhkia koko maailmantalouden elpymiselle.

Toistaiseksi kasvu näyttää IMF:n mukaan vielä jatkuvan, mutta epävarmuus nousun tahdista ja kestävyydestä on lisääntynyt. IMF on pitänyt ennallaan arvionsa maailmantalouden tämän vuoden kasvusta, joka valuuttarahaston arvion mukaan yltää 2,8 prosenttiin. Arviota ensi vuoden talouskasvusta on sen sijaan alennettu 0,3 prosenttiyksiköllä 3,7 prosenttiin. Edellinen arvio oli peräisin huhtikuulta.

IMF huomauttaa, että ennusteeseen sisältyvät epävarmuustekijät suuntautuvat enimmäkseen alaspäin. Esimerkiksi sota Irakin kanssa saattaa nostaa jyrkästi öljyn hintaa, jos turvallisuustilanne Lähi-idän alueella heikkenee entisestään.

-Laajuudesta ja kestosta riippuen, tällä lisäyksellä voisi olla huomattava negatiivinen vaikutus globaaliin kasvuun sekä suoraan että epäsuorasti, IMF huomauttaa.

IMF:n talousennusteessa on oletettu, että raakaöljyn hinta liikkuisi sekä tänä että ensi vuonna noin 24 dollarissa tynnyriltä, kun hinta käytännössä on viime aikoina kivunnut 30 dollarin tuntumaan. IMF:n arvion mukaan viiden dollarin lisäys öljyn hinnassa kutistaa maailman talouskasvua noin 0,3 prosenttiyksiköllä.

USA:sta ei ole veturiksi

Arviotaan Yhdysvaltain ensi vuoden talouskasvusta IMF pudotti varsin selvästi eli 0,8 prosenttiyksiköllä 2,6 prosenttiin.

Rahasto varoitti, ettei Yhdysvaltojen rooliin maailmantalouden veturina kannata panna liikaa toiveita, varsinkin kun Yhdysvaltain dollari on IMF:n mielestä edelleen yliarvostettu ja budjettivaje huolestuttavalla tasolla.

-Dollarin arvon äkillisen ja jyrkän sopeutumisen mahdollisuus on edelleen huolenaihe sekä Yhdysvalloille että muulle maailmalle, IMF varoittaa. Yhdysvaltain kehitys riippuu IMF:n mukaan pitkälti kotimaisesta kulutuksesta, jota taas saattaa nakertaa muun muassa pörssikurssien jatkuva alamäki.

Jos Yhdysvaltain taloudesta saatavat luvut pysyvät jatkossa yhtä heikkoina, keskuspankin kannattaisi harkita vielä uutta ohjauskoron laskua, IMF neuvoo.

IMF on tiputtanut myös arviotaan euroalueen talouskasvusta, joka valuuttarahaston mielestä laahaa muiden alueiden jäljessä. Euroalueen tämän vuoden kasvuksi IMF arvioi nyt 1,1 prosenttia eli 0,4 prosenttiyksikköä entistä vähemmän. Ensi vuoden arviota on alennettu vielä reilummin eli 0,6 prosenttiyksiköllä 2,3 prosenttiin.

IMF:n pääekonomistin Ken Rogoffin mielestä EU-maissa kaivataan ennen kaikkea työmarkkinoiden uudistamista, jos Eurooppa haluaa nousta maailmantalouden johtotähtien joukkoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.