Imbi Paju: Kansa ymmärsi Viron tilanteen

Jo ennakkoon kohutun Kaiken takana oli pelko-kirjan toinen kirjoittajista, virolainen toimittaja, elokuvantekijä ja monitoiminainen Imbi Paju kiittää Suomen kansaa ja suomalaisia tuesta Viron uudelleen itsenäistymisen aikaan 90-luvun alussa.

Hänen ja Sofi Oksasen tänään julkaistava teos on artikkelikokoelma, joka kertoo, kuinka Viron neuvostomiehitys vaikutti tavallisten ihmisten elämään.

Paju sanoo, että tällaista teosta tarvitaan nimen omaan herättämään ja uudistamaan keskustelua Viron ja Suomenkin tilanteesta 1939-1940. Pajun mukaan keskustelua tarvitaan myös tuon ajanjakson jälkeisestä ajasta.

Kirjailija ei lähde vaatimaan Suomen reaalipolitiikan tuolloiselta johdolta anteeksipyyntöä Viron tilannetta vähättelevistä kommenteista. Hänen mielestään oli ensiarvoisen tärkeää, että suomalaiset ymmärsivät tilanteen erittäin laajasti ja tukivat virolaisia kaikin tavoin.

- Minulla on sellainen kokemus muualta Euroopasta, että tavalliset ihmiset tietävät monessa maassa Baltian kohtalosta erittäin vähän. Sen sijaan tutkimus yliopistoissa on erittäin korkeatasoista, esimerkiksi holokaustin ja kommunismintuitkimus, Paju linjaa.

Suomessa tutkimus on hänen mukaansa pysähtynyt paikalleen, eikä sillä ole tilaa uudistua.

- Olemme Sofin kanssa saaneet aikaan paljon keskustelua muualla Euroopassa. Se minkälaisia kirjoituksia ja mitä keskustelua Suomessa on käyty, perustuu pitkälti samaan, mitä neuvostoaikana puhuttiin. Eli se, että Viro on itse syyllinen miehitykseensä, virolaiset eivät halua käsitellä vuosia 1939 ja 1940 ja että tuolloinen presidentti Konstantin Päts myi Viron.

- Minä opiskelin tällaista propagandaa koulussa neuvostoaikana. Toivotaan, että kirja tuo tähän selvyyttä ja nostaa keskustelun korkeammalle tasolle, Imbi Paju huokaa.

Pajun mukaan kirja on teos ihmisyydestä ja ihmisyyden pimeästä puolesta.

- Se kertoo totalitarismista. Neuvostojärjestelmä muokkasi ja demoralisoi ihmisiä järjestelmän sisällä ja ulkopuolella. Me, jotka asuimme siellä, tiesimme totuuden.

- Me emme ole tehneet kirjaa sen takia, että Nashi-nuoret tulisivat tänne. Me toivomme, että kirja herättäisi keskustelua. Venäjällähän on tunnetusti erittäin vaikeaa keskustella menneisyyden asioista, Imbi Paju muistuttaa.

Katso Johanna Tuurin juttu (Seitsemän uutiset 23.3.2009)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat