Mainos

Imatran Voima saa ostaa Tukholman energialaitoksen

Imatran Voima ja Tukholman kaupunki ovat sopineet, että Imatran Voiman ruotsalainen tytäryhtiö Gullspång Kraft ja Stockholm Energi yhdistetään. Tukholman poliittisten kiemuroiden vuoksi Stockholm Energin hinta on kuitenkin noussut.

Tukholman kaupunki katkaisi neuvottelut aiemmin tänä vuonna. Uusin ratkaisu hyväksyttiin tänään Tukholman kaupungin omistajayhtiössä Stockholm Stadshus AB:ssä, mutta se menee vielä Tukholman kaupunginvaltuuston ja IVOn hallituksen käsiteltäväksi. Ratkaisu säilyttäisi Tukholman lämpöliiketoiminnan IVOn ja Tukholman kaupungin puoliksi valvomassa yhtiössä, vaikka omistussuhteet myöhemmin muuttuisivat. Tänään Tukholman sosiaalidemokraatit pääsivät muiden puolueiden kanssa yksimielisyyteen kaukolämmön käytöstä, mikä avasi oven uusille neuvotteluille IVOn kanssa.

Stockholm Energin arvo on viime kuukausien pyörityksessä noussut, ja kaupunki laskee saavansa 400 miljoonaa kruunua enemmän kuin aikaisemmin laskettiin. IVOn kilpailijoiksi tulivat Ruotsin valtion omistama energiayhtiö Vattenfall ja monikansallinen Sydkraft. Niiden kiinnostus nosti hintaa. IVOn ostosuunnitelmista keskusteltiin myös Suomen pääministerin Paavo Lipposen ja hänen ruotsalaisen virkaveljensä Göran Perssonin tavatessa äskettäin Tukholmassa.

Tukholman kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Mats Hulthin mukaan Stockholm Energi on arvioitu 22 miljardin kruunun eli 15,4 miljardin markan arvoiseksi. Tukholman kaupunki saa kaupasta 6,4 mrd kruunua. IVOn toimitusjohtaja Kalervo Nurmimäki pitää ratkaisua hyvänä pohjoismaisten sähkömarkkinoiden toimivuuden kannalta. Neuvoteltavaa hänen mukaansa kuitenkin vielä riittää.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.