Mainos

Imatran karhu siirtynyt Saimaan saarille

Kaakkois-Suomessa karhuja on jo yli tavoitteen.

Imatralla toljaillut karhu on viime havaintojen mukaan häipynyt Saimaan saariin. Karhu havaittiin viimeksi sunnuntaina uimassa kohti Joutsenon Mietinsaarta. Vaikka se kääntyi häirittynä uintimatkalla takaisin, sen uskotaan alkuviikosta menneen kohteenaan olleeseen suureen saareen, jossa tiedetään karhujen myös pesineen.

Imatralla liikkuneen karhun tassunjälkien kooksi mitattiin 12 senttimetriä. Se harhaili ilmeisesti etsiessään pääsyä mieluisaan elinpaikkaan ja kunnon ruoan äärelle. Eläin ei ollut häirikkö, vaan riistamiesten mukaan vain uutta elinpiiriä hakeva parivuotias karhu.

Etenkin uroskarhut liikkuvat kesäaikaan paljon ja vaeltavat satojakin kilometrejä lyhyessä ajassa. Naaraskarhu pentuineen sen sijaan pysyttäytyy tietyllä alueella. Sen vuotuisen liikkuma-alueen koko on tavallisesti 200-1000 neliökilometriä, kun uroskarhu haluaa 700-3000 neliökilometriä.

Kaakossa karhuja yli tavoitteen

Kymen riistanhoitopiiri on myöntänyt tälle syksylle kuusi karhunpyyntilupaa. Karhuja arvioidaan olevan kaakossa noin 80, kun riistanhoitopiirin tavoite on 40-60 yksilöä. Runsaimmillaan niitä oli viitisen vuotta sitten noin 130 eläintä.

Karhut liikkuvat mielellään hämärän laskeutuessa ja öisin. Sille on erityisen mieluisaa ympäristöä vanha kuusimetsä. Ravintoa etsiessään karhu on kotonaan myös jyrkillä ja vaikeakulkuisilla rinteillä.

Karhu jättää itsestään maastoon monenlaisia jälkiä. On ulostekasoja, revittyjä muurahaiskekoja, käänneltyjä kiviä sekä purema- ja kynnenjälkiä puunrunkoihin.

Ihmistä, ainoaa vihollistaan, karhu välttää pääsääntöisesti. Karhu on nopea ja voimakas eläin, joka suuresta koostaan huolimatta on ketterä. Se kiipeilee ja uikin taitavasti.

(MTV3-STT)

Karhujen liikkeistä saadaan tarkkaa tietoa satelliittipantojen avulla.

(Seitsemän uutiset 10.08.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.