Imatralaisen Sakun Tervapiru lämpiää juuri sopivaksi – "Ei tarvitse vatien ja ämpäreiden kanssa leikkiä"

Imatralaisen veneenveistäjän saunaveneessä on lempeät löylyt ja lämmin suihku.

Suomalaiset ovat saunahullua kansaa ja se näkyy myös erilaisten saunaviritelmien määrässä. Etenkin veden äärellä saunominen kuuluu suomalaiseen saunaperinteeseen, joten ei ihme, että saunoja on rakennettu myös kelluvien lauttojen päälle.

Imatralainen veneenveistäjä Saku Särkinen on vienyt ideaa askeleen eteenpäin ja rakentanut itselleen saunaveneen.

Alun perin Särkinen oli suunnitellut hankkivansa telttasaunan, jotta sauna kulkisi matkassa myös veneretkillä. Ajatus telttasaunan toistuvasta pystyttämisestä tuntui kuitenkin turhan työläältä, joten oli keksittävä toisenlainen ratkaisu.

– Totesin, että apuvene on joka tapauksessa hyvä olla mukana marja-, sieni- ja kalareissuja varten. Silloin se ajatus loksahti kohdalleen, että helkkari, tehdään sauna suoraan veneeseen, niin se palvelee sitten kaikkea muutakin käyttöä, Särkinen kertoo.

Idea saunaveneestä syntyi toissa syksynä, rakennuspuuhiin Särkinen ryhtyi talvella. Seuraavana kesänä veneessä jo löylyteltiin.

Lempeät löylyt

Saunaveneen idea on yksinkertainen. Veneessä on kiinteä katto sekä kankaiset seinät, jotka nostetaan ja lasketaan tarpeen mukaan.

Veneen keskellä on kiinteä puukiuas, joka lämpiää varsin nopeasti muutamalla pesällisellä. Kun kiuas on lämmin, seinät nostetaan ylös ja saunominen voi alkaa.

Tervapiruksi nimettyyn veneeseen mahtuu saunomaan neljä henkeä kerrallaan. Kangasseinäisessä saunassa ilmanvaihto pelaa, joten löylyt ovat lempeät.

– Siellä ei ole läkähdyttävän kuuma, joten löylyissä jaksaa olla pidempäänkin. Ensimmäisellä kerralla istuimme puolikin tuntia löylyssä ja siitä sitten suoraan uimaan. Hiki virtasi kuitenkin koko ajan.

Koska sauna on rakennettu tervattuun puuveneeseen, tervantuoksu tulee löylyyn automaattisesti.

Lämmin suihku suoraan järvestä

Saunaveneessä on myös kätevä suihkujärjestelmä. Suihkuvesi pumpataan suoraan järvestä ja ajetaan kiukaan yhteydessä olevaan lämminvesisäiliöön. Vesi lämpenee nopeasti kuuman kuparikierukan läpi kulkiessaan ja saunojilla on lämmin suihku käytössään. Käytetty kylpyvesi pumpataan pilssipumpun avulla pois.

– Siellä ei tarvitse minkään vatien ja ämpäreiden kanssa leikkiä, kun on aika vähän tilaa muutenkin.

Saunaveneessä on oma moottori, jolla se kulkee sujuvasti 12–13 solmun huippunopeudella – terhakkaammalla moottorilla vieläkin vauhdikkaammin. Saunavenettä voi hinata myös isomman veneen perässä ja käyttää varaveneenä.

Vaikka erilaisia ponttoonien päälle rakennettuja saunalauttoja on markkinoilla jos jonkinlaisia, vastaavanlaisiin saunaveneisiin Särkinen ei ole urallaan törmännyt.

Tervapiru on toistaiseksi ainoa laatuaan ja vielä kehittelyasteella. Alustavia suunnitelmia saunaveneen kaupalliseen käyttöön kuitenkin on jo.

Lue myös:

    Uusimmat