Mainos

Imagotutkijat: Laura Rädyn kannattaa nyt olla kieli keskellä suuta

Kokoomuslainen sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty on joutunut myrskyn silmään poliittisesti epäkorrektien lausuntojensa ja takavuosien verokikkailun vuoksi. Imagotutkijat kehottavat tuoretta ministeriä olemaan vastaisuudessa tarkempi tekemisissään.

Laura Räty on toiminut ministerinä reilut kaksi kuukautta. Lyhyeen aikaan nähden hän on ehtinyt olla median ja kansan hampaissa huomattavan runsaasti.

Ensimmäinen kohu liittyi Rädyn lausuntoon pienituloisista. Niistä sai helposti sellaisen käsityksen, että Räty on vieraantunut tavallisten ihmisten arjesta tyystin.

Yle paljasti tänään, että Räty on muuntanut sivutulojaan verottomiksi osingoiksi ennen nousuaan Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi. Järjestely ei ole laiton eikä kovin harvinainenkaan, mutta Rädyn julkisuuskuvaan se ei tuonut ainakaan kohennusta.

Moraalinvartija joutui suurennuslasin alle

Imagotutkijat arvioivat, että Rädyn olisi hyvä rauhoittaa tilanne mahdollisimman pian.

Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen ja viestinnän professori Erkki Karvonen toteaa, että erityisesti Rädyn taustaan nähden tarkkuus olisi paikallaan. Karvonen tähdentää, että kun kerran on joutunut kansan ja median kynsiin, on suurennuslasin alla vastakin.

– Nykyään aika vähäisistäkin asioista voi syntyä iso kohu. Näin kävi esimerkiksi Heidi Hautalan tapauksessa.

– Rädyn tilanteeseen vaikuttaa montakin eri tapausta. Aikoinaan hän esimerkiksi paheksui Kevan hallituksen johtajana aktiivisesti Merja Ailuksen arvostelukykyä talousasioissa. Hänestä jäi siis sellainen kuva, että hän on oikea moraalinvartija. Niinpä häneltä itseltäänkin voisi edellyttää erityisen korkeaa nuhteettomuutta ja esikuvallisuutta.

Karvosen mukaan Räty antoi lausunnoillaan pienituloisista aseet suoraan vastustajien käteen.

– Lausunnot toivat sellaisen vaikutelman, että tässä nyt eliitin jäsen vetää kotiinpäin eikä tunne tavallisen kansan asioita. Siitä syntyvät poliittisille vastustajille hedelmälliset lyömäaseet ja kohun nostattamisen lähteet.

”Ylimielisyys on pahinta”

Osittain Rädyn tekemiset menevät Karvosen mukaan kokemattomuuden piikkiin.

– Räty on aloittelija eikä tottunut siihen, miten varovasti ministerin pitää toimia. Ministeriltä edellytetään nykykulttuurissa hyvin suurta nuhteettomuutta. Myös laillinen toiminta voi olla moraalisesti paheksuttavaa.

Rädyn kannattaa Karvosen mukaan vastaisuudessa olla erityisen tarkka sanoissaan ja tekemisissään.

– Jos jotain virheitä tulee, on hyvä pyytää anteeksi saman tien ja selittää tilanne parhain päin. Tällaisessa tilanteessa ovat pahinta arroganssi ja ylimielisyys.

”Kömmähdyksiä tulee ja menee”

Merkitystutkija Vaula Norrena muistuttaa myös sosiaalisen median merkityksestä poliittisissa kömmähdyksissä. Sosiaalisessa mediassa kauhistellaan pieniäkin mokia säälimättä.

Norrena ei pidä Rädyn tilannetta kuitenkaan kovin vakavana.

– Sosiaaliministerille on toki kömmähdys, jos hän ei tiedä maan palkkatasoa tai esimerkiksi maitolitran hintaa. Mutta nämä jutut tulevat ja menevät. Luulisin, että tämä asia ei jää elämään ikuisesti. Rädyn on varottava kuitenkin sitä, että kömmähdyksiä ei tule enää lisää. Ja kotiläksyt on aina tehtävä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.