Mainos

Imagotutkija: Kokoomuspoliitikkojen sammakot eivät pelkkää sattumaa

Puheviestinnän professori Pekka Isotalus, Tampereen yliopisto

Kokoomusministerit Jyrki KataisestaHenna Virkkuseen ja Suvi Lindéniin ovat saaneet viime aikoina laajasti palstatilaa mediassa sanomisiensa vuoksi.

Virkkunen kutsui vasemmisto-oppositiota katkerien ihmisten puolueiksi ja Lindén räväytti kärjistämällä, että työnantaja voi riisuttaa työntekijänsä alasti. Katainen puolestaan vertasi oppositiota Terijoen hallitukseen.

Tampereen yliopiston puheviestinnän professori Pekka Isotalus sanoo MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, että Kokoomuksen poliitikkojen viimeaikaiset möläytykset eivät enää voi mennä vahingon piikkiin.

- Yksi tällainen tapaus vielä menisi vahingoksi, mutta kun näitä on yksi toisensa jälkeen herää epäilys, että kun on jonkin aikaa mennyt hyvin, on kontrolli vähän höltynyt ja myös sammakoita alkanut tulla enemmän.

Isotalus arvioi, että kokoomusministerien kiristyvän tarkkailun taustalla on puolueen kasvanut suosio. Tiettyjen poliitikkojen kommentteihin myös kiinnitetään jatkuvasti paljon huomiota. Yksi tällainen on viestintäministeri Suvi Lindén.

- Sanoi Lindén mitä tahansa, media tuntuu siihen tarttuvan. Tiettyjä hahmoja kuunnellaan tarkemmalla korvalla.

Suomessa vaaditaan nöyryyttä

Isotalus muistuttaa, että räväköitä kommentteja aina silloin tällöin tulee, ja osa niistä nousee jopa klassikoiksi. Esimerkiksi Paavo Lipposen kommentti nahkurin orsista on tällainen.

Eteläisemmässä Euroopassa poliitikkojen kieli voi olla ronskiakin eikä sitä juuri anteeksi pyydellä. Suomessa kielenkäyttöön puututaan hanakasti.

- Meidän kulttuurimme on sellainen, ettei sovi liioitella tai käyttää räväkkää kuvallista retoriikkaa. Meillä pitää olla tosissaan siinä mitä sanoo, Isotalus sanoo.

- Jos menee liian hyvin, aletaan etsiä huonoja puolia. Täytyy olla nöyrä edelleen.

Ironia politiikassa on myös taitolaji, jossa moni kömmähtää. Isotaluksen mielestä möläytykset ovat Kokoomuksen imagolle kolhu, joka väistämättä tulee jotenkin puolueen suosiossa näkymään.

"Anteeksi kannattaa pyytää heti"

Isotaluksen mielestä nyt on opittu "kriisiviestinnän periaatteet": virheitä kannattaa pyytää anteeksi välittömästi, kuten kokoomuslaiset ovat tehneetkin.

- Meillä on surullisia esimerkkejä siitä, että viimeiseen asti vältetään anteeksipyyntöä ja totuuden kertomista. Tällaisia ovat esimerkiksi Ilkka Kanervan ja Anneli Jäätteenmäen erot.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.