Mainos

Ilves: Virolla paljon tehtävää ennen EU-jäsenyyttä

Euroopan unionin päätös aloittaa jäsenyysneuvottelut Viron kanssa merkitsee sitä, että Viro voi nyt ulkopoliittisten ponnistelujen sijaan keskittyä enemmän sisäpoliittisiin kysymyksiin, sanoi ulkoministeri Toomas Hendrik Ilves tänään Tallinnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Ilveksen mukaan Viron on tehtävä vielä paljon työtä ennen kuin maa on todella valmis liittymään EU:hun, vaikka Viro joillakin alueilla, kuten pankkitoiminnassa, onkin Itä-Euroopan maista kehittyneimpiä. Yksi valtavia työsarkoja on Ilveksen mukaan Viron lainsäädännön yhdenmukaistaminen EU:n säädösten kanssa.

EU-johtajien Luxemburgin huippukokouksessa viikonloppuna tekemän päätöksen mukaan unionin jäsenyyteen tähtäävät neuvottelut aloitetaan 30. maaliskuuta Viron ja viiden muun maan kanssa. Kahden muun Baltian maan, Latvian ja Liettuan kanssa unioni aloittaa jäsenyysneuvotteluihin valmistavat neuvottelut. Ulkoministeri Ilves korosti, että Viro haluaa EU:n kanssa käytävissä neuvotteluissa oikeuden säilyttää vapaakauppasopimukset Latvian ja Liettuan kanssa. Viron hallitus toivoo hänen mukaansa, että myös Latvia ja Liettua pääsevät pian aloittamaan varsinaiset jäsenyysneuvottelut.

Ilves ei suostunut tänään arvailemaan, kuinka pian Virosta voi tulla EU:n jäsen. Tämä riippuu hänen mukaansa monesta eri tekijästä, ennen kaikkea uudistusten nopeudesta Virossa. Virolaiset päivälehdet ovat ylistäneet vuosi sitten tehtäväänsä valittua Ilvestä siitä suuresta työstä, minkä hän on tehnyt myönteisen kuvan luomiseksi Virosta. Ilves aloitti heti virkaantulonsa jälkeen matkat 15 EU-maan pääkaupunkeihin ja määräsi lähetystöt avattavaksi niissä maissa, joissa Virolla ei vielä ollut lähetystöä.

Halonen onnitteli Viroa EU-jäsenyysneuvotteluista

Ulkoministeri Tarja Halonen onnitteli tänään Tallinnassa Viroa pääsystä ensi keväänä alkaviin EU-jäsenyysneuvotteluihin. Virolaiset poliitikot puolestaan ilmaisivat Haloselle kiitoksensa vahvasta tuesta, jota Suomi on antanut Viron EU-ehdokkuudelle. Halonen tähdensi Tallinnassa pitämässään puheessa, ettei yksikään jäsenyysneuvotteluihin kutsun saaneesta kuudesta maasta ole vielä valmis Euroopan unionin jäsenyyteen. Kutsu merkitsee Halosen mukaan Virolle suurta työmäärää.

Halosen mukaan Viro on onnistunut luomaan hyvin toimivan markkinatalouden ja saavuttanut huomattavia edistysaskeleita informaatioteknologian alueella. Lisäponnisteluja vaaditaan vielä esimerkiksi ei-virolaisten integroimisessa virolaiseen yhteiskuntaan. Halonen kertoi uskovansa, että Viro jatkaa uudistuspolitiikkaansa talouden alueella ja lujittaa edelleen demokratiaansa. EU ja Suomi auttavat edelleen kaikkia Itä-Euroopan maita niiden uudistustyössä, Halonen painotti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.