Mainos

Iltalehti sai JSN:ltä huomautuksen prostituutiojutusta

JSN:ään kannellut kansalainen katsoi Iltalehden jutun antaneen vaikutelman, että hänen seurueensa olisi käyttänyt Latvian MM-kisojen yhteydessä prostituutiopalveluja.

Iltalehti on saanut Julkisen sanan neuvostolta (JSN) huomautuksen jutusta, jossa ruodittiin jääkiekon Latvian MM-kisojen isäntäkaupungin prostituutiota.

Kuvallinen juttu julkaistiin Iltalehdessä toukokuussa, ja siinä haastateltiin muun muassa 32-henkisen suomalaisseurueen jäseniä. Asiasta JSN:ään kannellut suomalainen katsoi jutun antaneen vaikutelman, että seurue olisi käyttänyt Latviassa prostituutiopalveluja.

Lehden tarkoituksena oli estää haastateltujen suomalaisten henkilöllisyyden paljastuminen, mutta se ei ollut JSN:n mukaan riittävän huolellinen. Iltalehti ei julkaissut jutusta tunnistetun henkilön omaa kannanottoa, vaikka tämä sitä pyysi.

Julkisen sanan neuvosto ei ollut yksimielinen. Langettava päätös syntyi äänestyksen jälkeen luvuin 5-3.

Kantelija kertoi suostuneensa Iltalehden haastatteluun sillä ehdolla, ettei seuruetta liitetä prostituutioon. Lehti pyrki suojaamaan haastateltuja pyytämällä heiltä nimimerkkejä ja käsittelemällä muun muassa kasvot kuvista tunnistamattomiksi. Suomalaisseurueen jäsen kuitenkin tunnistettiin, sillä hän ilmoitti oman sukunimensä, lempinimen ja asuinpaikan.

Kannanotto olisi pitänyt julkaista

Iltalehti teki kisakaupungin prostituutiosta ensin yhden jutun. Myöhemmin Iltalehti julkaisi jatkojutun, jonka kuvassa kantelija oli mukana. Kuvatekstissä sanottiin, että monet suomalaiset ostavat baltialaisprostituoitujen palveluja. Kantelija katsoi, että vaikka henkilöiden kasvot oli sutattu, heidät tunnisti pelipaidoista.

Kantelija tarjosi lehdelle vastinetta, jota toimitus ei neuvottelujen jälkeen suostunut julkaisemaan. Iltalehden mukaan vastinetta ei voitu sellaisenaan julkaista, koska se sisälsi paljon virheellisiä ja jopa valheellisia väittämiä. Lehden mukaan kantelija suostui poistamaan vain yhden näistä.

JSN:n mukaan Iltalehti ei ollut haastateltavan henkilöllisyyden suojaamisessa riittävän huolellinen. Kantelija joutui erittäin kielteiseen julkisuuteen jutun aiheen, myöhemmin julkaistun kuvan ja suorasukaisen kuvatekstin vuoksi. JSN:n mielestä Iltalehden olisi pitänyt julkaista kantelijan oma kannanotto vaikka toimituksen lyhentämänä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.