Iltalehden vaalitentti: Puoluejohtajat näkevät Venäjän uhkana

Kahdeksan suurimman puolueen puheenjohtajat osallistuvat parhaillaan Iltalehden vaalikeskusteluun. Ensimmäisenä vaalitentissä lähdettiin kysymyksellä Venäjästä.

Kaikki olivat sitä mieltä, että Venäjä on uhka Suomen turvallisuudelle, ei kuitenkaan sotilaallisesti. 

–  Venäjän taloudellinen tilanne vaikuttaa Suomeen. Sisäinen tilanne vaikuttaa myös, se on myös uhka. En näe että Suomella ja Venäjällä olisi sotilaallista uhkaa, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki totesi.

– Venäjä sanoo toista ja tekee ihan toista. Se on iso ongelma. Totta on, että Venäjä ei ole Suomelle sotilaallinen uhka, mutta he ovat osoittaneet. että he käyttävät sotilaallista voimaa tarvittaessa ja se on huolestuttavaa, RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund sanoi.

–  Venäjän sisäisestä tilanteesta syntyvä epävarmuus on uhka, etenkin taloudellisesti. En näe kuitenkaan sotilaallisena uhkana, SDP:n Antti Rinne totesi.

Kaikki puheenjohtajat näkivät, että turvallisuuspoliittinen tilanne Suomessa on Venäjän toimien takia muuttunut.

– Meidän on suhtauduttava Venäjän uhitteluun vakavuudella myös Suomessa, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi tentissä.

– Venäjän voimapolitiikka, etupiiripolitiikka on tehnyt paluun. Meidän pitää olla jatkuvasti valppaana. Odotimme, että Venäjä tulee mukaan muiden maiden kanssa yhteisiin sääntöihin, mutta toisin kävi, Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb linjasi.

Useampi puheenjohtaja nyökytteli myöntävästi, kun tuli puhe Suomen puolustuskyvystä.

– Uskon, että Venäjällä tietoinen suunnitelma, jota he toteuttavat. Tärkeintä on pistää Suomen puolustus kuntoon, Perusuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi Iltalehden tentissä.

– Vaikka aktiivista sotilaallista uhkaa ole näköpiirissä, niin täytyy huomata, että tilanne on muuttunut. Venäjä on nähty taloudessa mahdollisuutena, mutta nyt sekin on syöty. Kriisistä yksi opetus on, että omaa puolustusta täytyy vahvistaa. Uudet uhat, kuten kybersota ja tietoturvauhat, ovat sellaiset joihin pitää varautua, Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi.

Iltalehden vaalipaneelin juontajat kysyivät tällöin vastustaako Keskustan Sipilä Nato-selvitystä ensi vaalikaudella.   

– Ei minulla ole mitään Nato-selvitystä vastaan. Edellinen on tehty muistaakseni Kääriäisen aikana, Sipilä vastasi.

Lue myös:

    Uusimmat