Mainos

Iltalehden vaalitentissä alkoholin maahantuonti nostatti tunteita – "Siinä ei kieltolait auta"

Iltalehden vaalitentissä yleisökysymyksenä kysyttiin puoluejohtajien kantoja alkoholipolitiikkaan. Kahdeksan suurimman puolueen puheenjohtajat osallistuvat tänään Iltalehden järjestämään vaalikeskusteluun.

Kaikki puolueiden puheenjohtajat olivat sitä mieltä, että alkoholin haitat yhteiskunnassa pitää saada pienemmäksi. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen rajoittaisi yhä myös maahantuontia.

– Tarvitaan keinoja, joilla pystytään rajoittamaan myös tuontia. Tulli on onnistunut tässä aika hyvin, mutta paljon pitää vielä tehdä, Räsänen puolusti nykyistä alkoholipolitiikkaa, missä maahantuonti toisesta EU-maasta on verovapaata vain omaan käyttöön tuotaessa ja Tulli on tiukentanut valvontaansa viime vuodesta lähtien, Räsänen sanoi tentissä.

Muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen teettämän helmikuussa julkistetun kyselyn mukaan matkustajat toivat alkoholijuomia Suomeen 78 miljoonaa litraa. Tämä on 2,7 miljoonaa litraa edellisvuotta enemmän. Juomista yli kaksi kolmasosaa eli noin 57 miljoonaa litraa hankittiin Virosta tai Tallinnan laivoilta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin mukaan Suomi ei voi kuitenkaan nostaa alkoholin verotusta, koska se kiihdyttäisi maahantuontia.

– Meillä on aikamoinen liikenne Viron ja Suomen välillä. Jos se menee liian isoksi se vero-erotus, niin sitä ruvetaan raijaamaan kahta kauheammin. Se täytyy ottaa huomioon. Alkoholin haitat kiistattomat, mutta menetämme omaa verotuloa naapureille. Siinä ei kieltolaki auta, se on moneen kertaan nähty, Soini puhisi.

Puheenjohtajat antoivat sen jälkeen piikkiä Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilälle keskustan aikaisemmasta ideasta poistaa kolmosolut pois kaupoista Alkoon. Tämä ehdotus poistettiin Keskustan vaaliohjelmasta kohun jälkeen.

– Tupakkavero kattaa siitä tupakoinnista syntyvät haitat, mutta alkoholivero ei kata alkoholista syntyviä haittoja. Eikä sitä voida verotuksella koskaan hoitaakaan. En näe, että alkoholinverotuksessa tulisi isoja muutoksia, Juha Sipilä sanoi sovittelevasti tentissä.

Alkoholin kuluttamista voitaisiin kuitenkin ohjata Siplän mukaan ravintoloihin verotuksella. Tällöin ihmisten juominen olisi myös kontrollissa paremmin, Sipilä kuvaili.  

Kaikki puheenjohtajat sitä mieltä, että ravintoloissa juominen voisi olla verotuksellisesti alhaisempaa tulevaisuudessa. Etenkin Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö korosti sitä, että Suomeen pitäisi syntyä enemmän sivistynyttä juomakulttuuria.

– Jos me pystytään suosimaan kotimaisia palveluita, ravintoloita, pienpanimoita, niin sieltä tulee tuloja, töitä ja juomakulttuuri sivistyy. Alkoholipolitiikassa pitää ohjata siihen, että se on sivistynyttä. Niinistö linjasi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.