Iltakoulu hidasti yhä Naturaa

Hallituksen iltakoulu palautti Natura-esityksen vielä ministeriryhmän käsittelyyn. Hallitus kävi illalla läpi esityksen ongelmakohtia ja jätti ne ympäristöministeri Pekka Haaviston johtaman ministeriryhmän ratkottavaksi.

Haaviston mukaan iltakoulussa sovittiin, että ryhmä käy läpi korvauskysymyksiä, rakennus- ja luonnonsuojelulain pykälätarkennuksia sekä joitakin aluerajauksia.

Ministeriryhmässä muun muassa selvitetään, millaista korvaussäännöstöä tarvitaan uudessa maankäyttö- ja rakennuslaissa. Lain on määrä tulla voimaan vuonna 2000. Vanhaan, vielä ensi vuoden voimassa olevaan rakennuslakiin kaavaillaan myös korvauspykälää. Ministeriryhmän tehtäväksi annettiin myös tarkistaa, vastaako luonnonsuojelulain tulkinta haitallisen toiminnan rajoista direktiivien sisältöä.

Iltakoulukäsittelyn pohjana oli ministeriryhmän karsima esitys, johon kuuluu 1458 aluetta. Niiden yhteispinta-ala on 4,7 miljoonaa hehtaaria. Kaksi prosenttia alueista on uusia alueita eli alueita, jotka eivät kuulu olemassa oleviin suojelualueisiin tai -ohjelmiin. Haaviston mukaan luonnonsuojeluun varatun rahoituspaketin Natura-varat, 190 miljoonaa markkaa, riittävät esitettyjen alueiden korvauksiin, mutta jos korvauspykäliä muutetaan, tarvitaan muutama miljoona markkaa lisää.

Valtioneuvoston oli määrä käsitellä Natura-esitystä ensi viikolla. Esityksen käsittelyn jatkoaikataulu riippuu Haaviston ministeriryhmän työskentelystä, mutta hänen mukaansa "edellytykset päätöksenteolle ovat olemassa". Ryhmä kokoontuu ensi viikolla. Hallitus ruoti Naturaa yli kaksituntiseksi venyneessä istunnossa.

VN:n päätöksestä valitukset KHO:lle

Valtioneuvoston hyväksymisen ja valitusajan päättymisen jälkeen esitys jätetään EU:n komissiolle. Valtioneuvoston päätöksestä voi valittaa korkeimmalle hallinto-oikeudelle, ja ennakkoon on povattu yksityisten maanomistajien jättävän runsaasti Natura-päätöstä koskevia valituksia KHO:lle.

EU:n komission piti alunperin päättää Natura-kohteista tänä kesänä, mutta jäsenmaiden ehdotukset ovat olleet myöhässä. Komissio nosti huhtikuussa kanteen EY-tuomioistuimessa Suomea ja viittä muuta jäsenmaata vastaan luontodirektiivin mukaisen ehdotuksen myöhästymisestä.


Lue myös:

    Uusimmat