Mainos

Ilta-Sanomien juhlakirja kertoo lehden historiasta

"Kuvia, kansia ja kuvaajia" julkaistiin tänään.

"Tilanne kärjistyy. Mäntsälään kokoontuu uusia miehiä" julistaa Ilta-Sanomien ensimmäinen kansi. Se julkaistiin maanantaina 29. helmikuuta 1932, kun Mäntsälän kapina, äärioikeiston liikehdintä oli tiiviimmillään.

Ilta-Sanomien kansia ja lehden sivuilla julkaistuja kuvia 75 vuoden ajalta on nyt koottu juhlakirjaan. Se kertoo Ilta-Sanomien historiasta ja samalla suomalaisista tapahtumista kuvin ja kansin.

Kansista kirjaan on valikoitu yksi kultakin vuodelta. Ne kertovat muun muassa prinsessa Dianan kuolemasta, Neuvostoliiton hajoamisesta ja lukuisista urheiluvoitoista.

Lehden historiikki, Timo Kilven "Uutisia, historiaa ja puheenaiheita. Ilta-Sanomat 75 v." julkaistiin jo viime vuoden helmikuussa.

Valokuvaaja tarvitsee terävät kyynärpäät

Suuren painoarvon kirjassa saavat valokuvat ja niiden kuvaajat, kahdeksan pitkän linjan valokuvaajaa. Kuvat on poimittu juhlavuonna järjestetystä näyttelystä.

Kansiin ovat päätyneet muun muassa kuvat sairauslomalla olevasta presidentti Urho Kekkosesta Tamminiemen portilla, tuoreesta Miss Europasta Riitta Väisäsestä Rhodoksella ja olympiavoittaja Lasse Virenistä juoksutossuineen Montrealissa. Tuoreempaa tuotantoa edustavat kuvat Lordin euroviisuvoiton juhlinnasta ja Myyrmannin pommi-iskun uhreista.

Kuvaprojektia johtanut eläkkeellä oleva kuvapäällikkö Martti Peltonen aloitti Ilta-Sanomissa 1973. Hänen mukaansa vuodet kuvaajana antoivat yksinomaan hyviä kokemuksia.

- Miten sitä tavallinen ihminen muuten pääsisi kuninkaanlinnasta ruumisten avaussaliin ja kaikkeen siltä väliltä.

Peltonen arvioi, ettei lehtikuvaajan työnkuva ei ole vuosien saatossa juuri muuttunut. Edelleen tarvitaan teräviä kyynärpäitä ja hyviä hoksottimia.

- Entistä terävämpiä kyynärpäitä tarvitaan. Sehän on mennyt ihan veriseksi se taistelu, Peltonen hymähtää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.