Mainos

Ilpo Tiihonen ja Sirkka Turkka ovat palkituimmat nykyrunoilijamme -palkinnoissa Helsinki-keskeisyyttä

Runopalkinnot kasaantuvat pääkaupunkiseudulla asuville kirjailijoille, käy ilmi Tommi Parkon laatimasta palkintoselvityksestä vuosilta 1990–2012. Selvityksen mukaan palkituimmat suomenkieliset nykyrunoilijat ovat Ilpo Tiihonen ja Sirkka Turkka.

Myös Kari Aronpuro, Mirkka Rekola, Kirsi Kunnas, Lauri Otonkoski, Saila Susiluoto, Sanna Karlström ja Henriikka Tavi ovat saaneet useita tunnustuksia.

-Palkintoraatien jäsenissä on useita henkilöitä helsinkiläisistä runousyhteisöistä: näiden yhteisöjen ulkopuolisia palkitaan harvoin, koska ulkopuoliset eivät välttämättä tee sellaista runoutta, joka on tälle yhteisölle kiinnostavaa. Esimerkiksi turkulainen puheenomainen runous on voinut rajautua tästä syystä palkitsemisjärjestelmän ulkopuolelle, Parkko arvioi Kiiltomadon toukokuun pääkirjoituksessa.

Parkon mielestä erityisesti Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä tehdään runoutta, joka ansaitsisi palkintoja. Hän kirjoittaa, että tällä hetkellä esimerkiksi Yleisradion Tanssiva karhu -palkinnon "uskottavuus Helsingin ulkopuolella ja pienten kustantajien runoilijoiden näkökulmasta on jo melko vähäinen".

Parkko arvelee vinouman yhdeksi syyksi Helsingin Sanomia.

-Helsingin Sanomat julkaisi (HS 14.8.2010) ilmeisesti kulttuuritoimituksen näkemyksen suomalaisen kirjallisen elämän rakenteesta ja portinvartijoista. Jutussa ei listattu juuri lainkaan Helsingin ulkopuolisia toimijoita. Jutussa todetaan, että Helsinki on kiistämättä kirjallisen elämän keskus, joten muu voidaan rajata pois – tämä on tosiasia, jota ei tarvitse perustella, Parkko kirjoittaa.

Hän mainitsee kuitenkin ymmärtävänsä, että "paikallislehtenä Helsingin Sanomat huomioi parhaiten oman alueensa runouden ja toiminnan".

Kahdenkymmenenkahden vuoden aikana jaettiin 57 palkintoa runoteokselle. Vain kuusi pienkustantamojen julkaisemaa teosta tuli palkituksi. Yleensä palkitut teokset olivat selvityksen mukaan WSOY:n kustantamia, vaikkakaan WSOY:n runokirja ei ole kahteen viime vuoteen saanut runopalkintoja.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.